Problemele de sănătate cauzate de deficitul de vitamina B12

Vitamina B12, numită şi cobalamina, are un rol extrem de important în funcţionarea sistemelor hematologic şi nervos, fiind o coenzimă cheie în sinteza acizilor nucleici ADN şi ARN şi în degradarea acizilor graşi.

Vitamina B12 are mai multe roluri in organism. Aceasta sustine functionarea normala a sistemului nervos, ofera suport in mentinerea functiei cognitive si contribuie la formarea celulelor rosii din sange (eritrocite), dar si a procesului de diviziune celulara. Totodata, vitamina B12 contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si reducerea oboselii si a extenuarii.

Totodata, vitamina B12 contribuie la reducerea nivelului de homocisteina, un aminoacid care, in cantitati ridicate, a fost asociat cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, a dementei, precum si a bolii Alzheimer.

Deficitul acestei vitamine în organism

Deficitul de vitamina B12 este destul de frecvent, în special la persoanele peste 60 de ani, dar şi la nou-născuţi, prin tulburări de absorbţie sau, mai rar, prin insuficienţa aportului alimentar (la vegetarieni). Deficitul nu apare brusc, deoarece se folosesc până la epuizare rezervele hepatice, iar simptomatologia neurologică nu apare în faza de latenţă.

Deficitul de vitamina B12 poate fi, insa, usor de evitat. Cel putin asa sustine Stacey Nelson, specialist in nutritie la Spitalul General din Massachusetts, afiliat Universitatii Harvard: „Important este sa recunosti pericolul si sa iei masurile necesare pentru a evita dezvoltarea deficitului de vitamina B12”.

Cum functioneaza această vitamină?

Este o vitamina solubila in apa care se gaseste in mod natural in produsele animale. De asemenea, ea se gaseste si in anumite alimente fortificate, suplimente alimentare si medicamente.

Atunci cand consumi carne, peste, oua sau produse lactate, vitamina B12 este eliberata din proteine alimentare de acidul clorhidric si enzimele din stomac. Pe de alta parte, Vitamina B12 sintetica adaugata in alimentele imbogatite se afla deja in aceasta forma eliberata (libera). Odata eliberata, vitamina B12 se combina cu un factor intrinsec – o substanta secretata de celulele stomacului – care ii permite sa fie absorbita in intestinul subtire.

Care este cantitatea  recomandata?

Doza zilnica recomandata de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pentru majoritatea adultilor – persoanele cu varste peste 14 ani. Exista si categorii de persoane care au nevoie de o doza putin mai mare:

  • Femeile insarcinate – 2,6 micrograme
  • Lauzele si femeile care alapteaza – 2,8 micrograme

Probleme de sănătate cauzate de deficitul de vitamina B12

Iti vine sa plangi din nimicuri

Starea puternic emotionala pe fondul careia te superi/intristezi foarte repede si pe fondul careia iti vine sa plangi din senin poate fi cauza de o deficienta de Vitamina B12, aceasta avand un rol foarte important in buna mentinere a stari de spirit. Medicii au descoperit, de altfel, ca un aport ridicat de Vitamina B12 este eficient in tratarea majoritatii cazurilor de depresie.

Uiti chestii aparent simple

Ti se intampla sa uiti chestii aparent simple, de care te lovesti zilnic? Tot lipsa de oxigenare – de data asta la nivelul creierului – aparuta pe fondul deficientei de Vitamina B12 ar putea fi de vina. De altfel, la persoanele in varsta care uita frecvent chestiuni cotidiene s-a intamplat, de mai multe ori, sa fie gresit diagnosnicate cu Alzheimer, cand de fapt ele sufereau doar de deficienta de vitamina B12.

Stări de amețeală

Ai ameteli daca urci doua etaje pe scari? Un studiu efectuat in Turcia a demonstrat ca 40% din persoanele care acuza ameteli au deficiente de Vitamina B12.

Alte probleme de sănătate cauzate de deficitul acestei vitamine în organism:

  • Piele palida sau ingalbenita;
  • Oboseala si slabiciune;
  • Senzatie de furnicaturi;
  • Scaderea mobilitatii, a echilibrului si a capacitatii de coordonare;
  • Ulceratii bucale;
  • Ameteala si dificultati respiratorii;
  • Constipatie;
  • Stari de confuzie;
  • Stari de slabiciune si oboseala;
  • Tulburari de vedere.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

11 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

30 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

51 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: