Din cuprinsul articolului
Circulația deficitară a sângelui nu este o afecțiune propriu-zisă, ci este mai mult un simptom care poate semnala anumite probleme de sănătate la nivelul organismului. Adesea, aceasta este asociată cu un stil de viață sedentar și nesănătos, însă poate fi cauzată și de afecțiuni mai grave, precum cheagurile de sânge.
Circulația deficitară este o manifestare cu care se confruntă mai multe persoane decât am crede. Deși aceasta nu indică mereu probleme grave de sănătate și poate fi asociată cu lipsa de mișcare, este indicat să ceri sfatul unui medic dacă observi simptome specifice. Astfel, medicul poate determina care este cauza și, în funcție de severitate, va stabili un tratament corespunzător.
Circulația deficitară a sângelui. Primele semne de alarmă
Circulația proastă a sângelui poate da unele simptome specifice, cărora și se adaugă manifestările bolilor de bază. Astfel, printre cele mai frecvente simptome ale circulației deficitare se numără următoarele manifestări:
- Amorțeală, furnicături
- Durere pulsantă sau înțepături la nivelul membrelor
- Crampe musculare
- Mâini și picioare reci, umflate, cu senzație de greutate și culoare neobișnuită
- Piele foarte uscată
- Unghii fragile, care cresc cu dificultate
- Absența părului de pe picioare
- Vindecare lentă a rănilor, zgârieturilor
- Disfuncții erectile (incapacitatea de a obține și de a menține erecția)
- Tulburări de concentrare și memorare
Cauzele frecvente ale circulației deficitare
Boala arterială periferică
Această afecțiune determină îngustarea vaselor de sânge și este adesea asociată cu ateroscleroza, care predispune la rigidizarea arterelor. În consecință, circulația sângelui este deficitară, cu precădere la nivelul picioarelor, cauzând durere, amorțeală și furnicături.
Cheagurile de sânge se dezvoltă adesea în brațe sau picioare și pot duce la probleme grave de circulație a sângelui.
De asemenea, dacă un cheag de sânge se deplasează în organism, există un risc crescut să ajungă la organe vitale (inimă, plămâni, creier etc.) și să cauzeze probleme grave, chiar fatale, cum este AVC-ul.
Venele varicoase sunt localizate deseori pe picioare și duc la probleme cu circulația sângelui, precum și la apariția cheagurilor.
Diabetul zaharat afectează nu doar valorile glicemiei, ci și circulația sângelui, mai ales în anumite zone ale corpului. Gambele, coapsele și fesele sunt cele mai afectate zone în care se manifestă simptomele circulației deficitare, mai ales în timpul efortului fizic.
Obezitate
Excesul ponderal pune o povară enormă asupra corpului și afectează cu precădere circulația sângelui. De asemenea, kilogramele în plus cresc riscul de varice, cheaguri de sânge și multe alte afecțiuni grave.