Sari la conținut

Principalele probleme cu care se confruntă unităţile de supraveghere şi terapie avansată a cardiacilor critici din România

Problemele cardiacilor critici din România sunt numeroase, iar rezolvarea lor ar putea scădea considerabil rata de mortalitate.

Numărul mic de paturi şi finanţarea insuficientă sunt principalele probleme cu care se confruntă unităţile de supraveghere şi terapie avansată a cardiacilor critici din România, al căror rol este scăderea ratei mortalităţii în bolile cardiovasculare. Sunt două dintre chestiunie discutate la o conferinţă de specialitate care a avut loc la Târgu Mureş, potrivit Radio România Actualități.

Unităţile de supraveghere şi terapie avansată a cardiacilor critici au început să se înfiinţeze în 2012, iar astăzi există 13. Toate au însă un număr mic de paturi şi ar necesita o mai bună finanţare.

Iată ce spune Şefa Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, dr. Maria Dorobanţu, potrivit sursei citate.

”Noi avem numai 13 paturi, prin urmare două lucruri ne sunt absolut necesare: mărirea acestui spaţiu cu cel puţin încă şapte paturi şi o finanţare adecvată. Este extrem de important să avem medicaţie dedicată acestor unităţi, ori de câte ori, sigur, avem nevoie.”

Toate lipsurile şi performanţele prezentate la întâlnirea de la Târgu Mureş vor face subiectul unui raport care va fi trimis Ministerului Sănătăţii de către preşedinta Comisiei de Cardiologie din minister, dr. Theodora Benedek, care spune că rata de mortalitate ca medie la nivel naţional era undeva la 7,5 % şi se speră că prin eficientizarea activităţii, prin dotarea cu echipamente de înaltă performanţă, această rată de mortalitate va scădea.

Odată cu noile dotări, până la finele anului viitor, rata naţională de mortalitate ar trebui să scadă la 5,83 % . Cel mai mai procent, de 2,2 % se înregisterază la Clinica de Cardiologie din Târgu Mureş.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel