Sari la conținut

Probleme grave din cauza acestei plante. Oamenii, nevoiți să își părăsească locuințele

ambrozie
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alergie la ambrozie

Probleme grave din cauza polenului acestei plante. Oamenii, nevoiți să își părăsească locuințele!

Agenția de Mediu avertizează despre pericolul pe care îl prezintă planta cu denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia. Este extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice, rezistentă la secetă şi arşiţă.

Se știe că polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Oamenii, nevoiți să își părăsească locuințele din cauza acestei plante

O locuitoare a județului Giurgiu a inițiat o petiție prin care solicită autorităților locale măsuri pentru combaterea ambroziei. Planta înflorește în această perioadă și provoacă alergii severe oamenilor. Mulți locuitori din Bolintin-Deal, același județ, au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza acestei plante.

Măsuri pentru stârpirea ambroziei

Printr-o petiție inițiată online, locuitorii cer primăriei din Bolintin-Deal să ia măsuri pentru stârpirea ambroziei din localitate. Anda Bârsan este inițiatoarea petiției.

Femeia spune că a fost nevoită să își părăsească temporar locuința din cauza alergiei severe provocate de ambrozie, care a împânzit hectare întregi din localitate.

Mii şi mii de persoane sunt afectate în această perioadă în care ambrozia înflorește, alergia la această plantă având puternice manifestări de natură să perturbe activitatea zilnică a persoanei afectate.

Oamenii prezintă mâncărimi acute ale ochilor, în nas sau în gât, lăcrimări abundente, nas înfundat sau secreții constante și tuse persistentă. De altfel, şi Garda de Mediu a atenționat primăriile că trebuie să acționeze pentru eradicarea acestei plante alergene, iar în caz contrar va trece la sancțiuni, potrivit RRA.

Măsurile de combatere:

  • smulgerea din rădăcină sau tăierea repetată, cel puţin de trei ori, înainte de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului;
  • eradicarea prin lucrări agricole (ca de exemplu săpat – praşila manuală, tăiat – cosit manual sau mecanic);
  • de asemenea Ambrosia poate fi controlată cu succes folosind şi erbicide.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel