Din cuprinsul articolului
Apa este un element fundamental pentru viața și igiena noastră. Cu toate acestea, atunci când nu are condițiile potrivite, poate provoca daune suplimentare.
Aflați despre problemele gastrointestinale și ale pielii din cauza calității proaste a apei din casa noastră.
Cu toții avem nevoie de apă pentru a trăi, dar și pentru diferite activități zilnice, începând cu igiena. Igiena personală este cheia pentru a rămâne sănătoși. Simplul act de a ne spăla pe mâini ne ajută să prevenim diferite boli.
Ministerul Sănătății din Mexic, indică faptul că printre acestea se numără și cele de tip gastrointestinal și respirator. Prin urmare, este esențial să ne spălăm pe mâini în mod constant, mai ales înainte de a pregăti sau a mânca alimente, după tuse, strănut, sau întoarcerea acasă.
Cu toate acestea, apa pe care o folosim atât pentru consum, cât și pentru igiena noastră trebuie să fie de bună calitate. Când a fost ultima dată când v-ați gândit să vă curățați țevile sau rezervorul de apă?
Probleme gastrointestinale și ale pielii de la calitatea proastă a apei
Majoritatea dintre noi avem un rezervor de apă pe acoperiș. Acest rezervor mare servește la stocarea apei din conducte pentru a ne alimenta ulterior casa. Cu toate acestea, atunci când nu ne spălăm rezervoarele de apă, ne putem expune la diferite boli.
Potrivit Salud, dr. Arturo Peñaloza, specialist în Sănătatea Muncii și Master în Siguranța și Igiena Muncii, explică că o salubrizare adecvată a apei garantează accesul la apă potabilă, esențială pentru reducerea riscurilor precum bolile transmise de apă sau legate de aceasta.
În schimb, nespălând rezervoarele de apă, ne expunem riscului de boli gastrointestinale și de piele, deoarece această apă iese și din duș și robinete și o folosim pentru îngrijirea pielii.
Ce boli gastrointestinale cauzează calitatea proastă a apei?
Când nu spălăm rezervorul de apă sau consumăm apă nesigură, ne expunem riscului de a avea diferite probleme de sănătate. Dintre acestea, se remarcă boli gastrointestinale cauzate de bacterii precum holera, tifoidă, salmoneloza și E. coli.
La fel, apa poate fi contaminată cu viruși precum rotavirusul sau hepatita A și paraziți precum giardia lamblia, amebiaza, printre altele. În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății explică că diareea este cea mai cunoscută boală legată de consumul de apă contaminată.
Există însă pericolul despre care se vorbește puțin: schistosomiaza, o boală gravă și cronică cauzată de viermii paraziți contractați prin expunerea la apa infestată, care afectează aproape 240 de milioane de oameni din lume.
Ce probleme ale pielii cauzează calitatea proastă a apei?
Pielea este în contact permanent cu apa din locuința noastră, pentru că nu doar ne spălăm pe mâini, ci și facem baiea. Acest lucru poate cauza pori înfundați, ceea ce duce la coșuri,infecții, etc.
Contactul cu apa contaminată, crește șansele de iritații ale pielii și infecții cauzate de ciuperci, bacterii și paraziți.
Potrivit dermatologilor, contactul permanent cu acest tip de apă generează un risc ridicat de dermatită de contact, copiii și vârstnicii fiind cei mai vulnerabili.