Ai probleme cu vederea? Nutriționiștii ne dezvăluie regulile de aur pentru sănătatea ochilor

Sănătatea ochilor este la fel de importantă ca sănătatea celorlalte părți ale corpului. Ca să vă îngrijiți dinții, îi periați și mergeți la stomatolog, aveți grijă de ten spălându-vă pe față; de ce nu ar trebui să aveți grijă și de ochi?

Vederea buna este vitala pentru aproape orice activitate si evident ca ne dorim, sa ne pastram vederea optima pentru cat mai multa vreme.

Conform Agentiei Internationale pentru Prevenirea Orbirii (IAPB), aproximativ 36 de milioane de oameni sunt orbi , aproximativ 246 de milioane au o  insuficienta vizuala moderata sau severa, si aproximativ 65% dintre persoanele cu deficiente de vedere au varsta in jur de 50 de ani si peste.

Medicii îi sfătuiesc pe oameni să își mențină sănătatea ochilor cu o alimentație corespunzătoare.

O alimentatie sanatoasa este primul pas pentru ochi sanatosi. Nutrientii, precum acizii grasi omega-3, luteina, zincul si vitaminele A si E ajuta la prevenirea problemelor de vedere legate de inaintarea in varsta.

O dieta echilibrata ne ajuta sa mentinem organismul la o greutate normala si sa prevenim obezitatea si boli cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, care este principala cauza de orbire la adulti conform statisticilor.

Riscul apariției degenerării maculare apare, cu precădere, după vârsta de 55 de ani, dar alimentele care previn această afecțiune pot fi consumate la orice vârstă.

Aerul proaspăt

Acest bun nu este benefic doar pentru plămâni, inimă și vasele de sânge. Și corneea ochilor își obține oxigenul direct din aer. Motivul pentru aceasta?: ochii nu au propria sursă de oxigen.

Orice persoană care trebuie să stea într-o încăpere plină de fum și neaerisită trebuie să-și destindă frecvent ochii ieșind la aer proaspăt.

De asemenea, purtătorii de lentile de contact permanente trebuie să aibă din când în când o „zi cu ochelari” pentru a le oferi ochilor un prilej de odihnă.

Vitamina C –  pentru sănătatea ochilor

Se ştie foarte bine, consumul vitaminei C, fie pe cale naturală (legume şi fructe), sau ca adaos alimentar artificial, adică sub formă de tablete, are multiple efecte pozitive asupra sănătăţii în general.

Ceea ce nu ştie toată lumea este efectul poziv specific pentru sănătatea ochilor.

Mai multe studii medicale conclud că aportul ridicat de antioxidante (prin alimentaţie sau suplimente nutriţionale) previne progresia cataractei.

Datele obţinute arată, că vitaminele C şi E, acidul folic, beta-carotina şi luteina/zeaxantina inhibă formarea cataractei.

Vitamina C se găseşte în mare concertraţie în măcieş şi dulceaţa/ceaiul făcută (nu prea fierbinte) din el, ardei, lămâie, portocale, varză creaţă, broccoli, pepene galben, şi aproape toate legumele şi fructele. Deasemenea conţin şi cantităţi ridicate de antioxidante naturale.

Vitamina A sau Vitamina Ochilor

Vitamina A este un antioxidant care impiedica procesul de degenerare a corneei si a retinei, protejează ochii si ajuta la mentinerea unei vederi normale.

Ceea ce este important sa stim despre luteina este faptul ca reprezinta pigmentul principal care se gaseste in zona centrala a retinei – macula, o zona de sensibilitate vizuala maxima.

Pe masura ce inaintam in varsta, celulele cu pigment retinal devin mai putin eficiente, retina degenereaza si vederea centrala se pierde treptat. Distrugerea retinei este produsa de radicalii liberi si de lumina soarelui.

Luteina si zeaxantina protejeaza nervul optic si macula, actionand ca un filtru optic pentru lumina soarelui si ca un antioxidant pentru a absorbi radicalii liberi.

Vitamina A pură apare doar în surse animale, în organe (cu precădere în ficat), în unt, în brânzeturi grase, lapte gras, pești grași (hering sau macrou), în ouă.

Retinolul solubil în grăsime apare în alimentație și în formele sale premergătoare, mai ales în beta-caroten – ca provitamina A.

Carotenul are numele de la carotă (morcov), morcovii fiind cap de listă în topul alimentelor recomandate pentru îmbunătățirea vederii.

Și alte legume galbene și verzi sunt o sursă bună de provitamina A. Câteva exemple: broccoli, varza, spanac, andive, salata de câmp, ardeii roșii și galbeni, roșiile, feniculul. Puțin ulei de măsline, unt sau miez de nucă facilitează buna absorbție a acestei provitamine solubile în corp.

Caisele, pepenele galben, piersicile, mango și cătina albă sunt alte surse importante de beta-caroten.

Încărcarea excesivă cu lumină a retinei poate dăuna proteinelor cristalinului. De aceea avem nevoie de vitamina C, captatorul radicalilor liberi, iar cantitatea recomandată zilnic este de 200-300 mg.

Citricele și fructele mov sunt o sursă uluitoare de vitamina C. Coacăzele au și un nivel ridicat de antocianină, un puternic antioxidant cu beneficii multiple.

Bogate în vitamina C sunt și legumele verzi, ca de exemplu spanacul. Luteina și zeaxantina se găsesc în spanac, mazăre și ardei grași verzi și galbeni, în porumb, gălbenuș de ou și în unele citrice.

Alimentația bogată în afine și coacăze asigură o vedere bună pe timp de noapte. Antocienii au și un efect de întărire a peretelui vascular, beneficiu deosebit de important pentru diabetici.

Zincul – esențial pentru sănătatea ochilor

Zincul este un mineral vital al sistemului imunitar, deoarece ajută la sinteza proteinelor, vindecarea rănilor sau diviziunea celulară. O concentrație mare de zinc se regăsește în partea retinei afectată de degenerescență maculară, dar această concentrație scade odată cu vârsta. Deficiența de zinc a fost corelată cu problemele de vedere, cum ar fi cataracta, nictalopie și alte tulburări vizuale.

Doza zilnică recomandată este de 11 mg pentru bărbați și 9 mg pentru femei.

Se poate obține consumând carne, organe, pește, ouă, lapte, brânză, fructe de mare, semințe oleaginoase și cereale integrale.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

7 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

36 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: