Din cuprinsul articolului
Probleme cu TIROIDA? Iată ce alimente trebuie să eviți. Dacă medicul ți-a prescris un tratament, trebuie să ții cont și de alimentație. Iată de ce:
Dacă ai probleme cu tiroida și medicul ți-a recomandat și un tratament pentru hipo sau hipertiroidie, trebuie atenție și la alimentație. Chiar dacă nu te tratezi doar prin alimentație, căci ai nevoie și de medicamente, este bine să acorzi atenție și dietei zilnice.
Unele alimente îți pot agrava boala.
Este foarte important să ai un aport adecvat de iod. Hormonii tiroidieni (așa-zișii T3 și T4) conțin iod și, în absența acestuia, nu se pot sintetiza.
Acest lucru era des observat în trecut sub forma gușei endemice, manifestate printr-o mărire a tiroidei (gușă), asociată cu o lentoare metabolică importantă.
Boala era des prezentă în zona subcarpatică a României, unde iodul era deficitar. Principalele surse de iod ale omului sunt alimentele și, când acestea nu ajung, suplimentele.
De regulă, alimentele sunt sursa cea mai sigură, pentru că nu există riscul unui aport prea mare de iod.
Tiroida are nevoie de iod în cantități bine determinate și, dacă acesta este prea puțin sau prea mult, funcționarea glandei endocrine nu este adecvată.
Mai ales la unele persoane genetic sensibile se poate observa că iodul în cantitate prea mare acționează negativ pe funcționarea tiroidei.
Dacă doctorul îți recomandă un supliment cu iod, ascultă-l. Dacă nu, îți recomandăm să te bazezi pe un aport corespunzător de produse lactate, pește marin și, eventual, de fructe de mare și alge.
Atenție, algele pot avea cantități foarte mari de iod, mai ales kelp-ul, deci folosește-le cu atenție. În România sarea de masă este iodată și te poate scuti de multe bătăi de cap; dacă folosești o linguriță de sare pe zi primești suficient iod.
Atenție, știi că prea multă sare nu e sănătoasă, deci această linguriță se referă atât la ce adaugi tu la masă, cât și la ce este deja în mâncarea preparată.
În anumite produse alimentare au fost descrise așa-zise substanțe antitiroidiene. Consumate în cantități foarte mari, atunci când suferi deja de hipotiroidie, pot cauza o scădere și mai importată a sintezei de hormoni.
Așadar, ai grijă să nu consumi în exces următoarele:
Mare grijă, așadar la toate acestea. Nu faceți exces, căci vă poate dăuna.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…