Din cuprinsul articolului
Probleme cu tartru? Tartrul sau popular, „piatra” de pe dinti este un depozit organo-mineral de culoare galben-bruna intalnit atat la dantura permanenta cat si la cea temporara „de lapte’’.
Tartrul se formeaza in special pe suprafata interioara a dintilor inferiori, pe suprafata exterioara a molarilor superiori, cat si pe suprafetele puntilor si protezelor dentare, a aparatelor ortodontice, precum si in zonele unde dintii nu se pot curata cu usurinta, cum ar fi in cazul dintilor incalecati, inghesuiti.
De aceea detartrajul este recomandat de doua ori pe an, sau chiar mai des daca observati ca s-a acumulat mult tartru.
Tartrul nu este numai o ameninţare pentru sănătatea dinţilor şi gingiilor, ci şi o problemă de aspect estetic. Fiind poros, absoarbe şi se pătează uşor. Dacă sunteţi fumător sau consumator de cafea/ceai, este foarte important să preveniţi formarea tartrului.
În cazul pacienților care nu își dedică timp pentru detartraj, avem trei subcategorii distincte:
Dintre toate, prima categorie este evident de preferat, întrucât nivelul de tartru este cel mai mic în acest caz; a treia categorie de pacienți dezvoltă tartru maro; în timp ce a doua categorie va dezvolta tartru mai alb sau alb.
În mod normal, tartrul este recomandat a fi eliminat cu ajutorul unui detartraj la medicul stomatolog, însă putem aplica și soluție simplă chiar la noi acasă.
Bicarbonatul de sodiu este cea mai populara si cea mai eficienta substanta pentru eliminarea placii dentare acasa.
Pasul 1:
In primul rand, amesteca in pahar o lingura de bicarbonat de sodiu cu ½ lingurita de sare. Inmoaie periuta de dinti in apa calda, apoi imbib-o in amestec. Perie bine dintii cu ea, apoi scuipa. Repeta procedeul timp de cinci minute.
Pasul 2:
Combina un pahar plin cu apa oxigenata cu ½ cana de apa calda si clateste gura cu aceasta solutie timp de un minut, apoi scuipa si clateste din nou gura cu ½ cana de apa rece.
Urmeaza acesti pasi o data pe saptamana, timp de 1 luna!
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…