Din cuprinsul articolului
Rinichii sunt organe-pereche și au forma boabelor de fasole. Sunt situați retroperitoneal, de o parte și de alta a coloanei vertebrale. În cazul adulților, un rinichi are o greutate de aproximativ 150 de grame, o lungime de 12 centimetri, o lățime de 6-7 centimetri și o grosime de 3 centimetri.
Rolul principal al rinichilor este de a filtra sangele si de a produce urina cu scopul de a elimina substantele toxice si excesul de lichide din organism. Zilnic, rinichii filtrează în jur de 200 de litri de sânge și produc aproximativ 2 litri de urină.
Totodata, un alt rol al rinichilor este de a produce hormoni care ajuta la mentinerea unui nivel optim al tensiunii arteriale si la producerea de celule rosii, dar si la mentinerea sanatatii oaselor.
Un alt rol constă în eliminarea produșilor catabolismului – procesul metabolic prin care moleculele complexe ale anumitor substanțe energetice, precum lipidele, proteinele și glucidele, sunt transformate în unele mai simple, și, ulterior, eliminate, cu scopul producerii de energie.
Atunci cand rinichii sunt afectati din diferite cauze, acestia nu mai au capacitatea de a mentine echilibrul intre saruri, minerale, calciu si apa din sange.
Durerile de rinichi sunt primul semn ca ceva este in neregula, motiv pentru care este important sa se identifice cauza pentru a primi un tratament corespunzator.
Deoarece in zona rinichilor exista muschi, oase si alte organe, poate fi dificil, uneori, sa se faca diferenta intre durerea de rinichi si cea de spate sau daca este o alta cauza care a dus la aparitia durerilor.
Insa tipul si localizarea durerii, precum si alte simptome asociate, pot ajuta la diagnosticarea corecta a durerilor de rinichi.
Dr. Andrei Laslu, pe blogul său, ne atrage atenția asupra unor simptome prin care organismul nostru încarcă să ne transmită niște probleme ale rinichilor.
Din cauza faptului ca rinichii nu mai functioneaza cum trebuie, fata si picioarele vor incepe sa se umfle. Lucrul acesta se intampla atunci cand rinichii nu elimina excesul de lichid din organism.
Semnele ce apar la inceput sunt urmatoarele:
Probleme la urinare:
Aparitia mai multor iritatii pe piele si mancarimile de piele sunt de obicei semne ale problemelor rinichilor. Acestea sunt cauzate de deseurile si toxinele care raman in sange si fac ca pielea sa aiba un aspect nesanatos, uscat si iritat. Produsele cosmetice nu va pot ajuta in aceasta situatie intrucat problema este in interior. Tot ce pot face este sa amelioreze temporar situatia pielii.
Atunci cand rinichii sunt sanatosi si functioneaza cum trebuie, produc eritopoietina, un hormon care induce productia mai multor globule rosii, responsabile cu transportul oxigenului in organism. Daca nu sunt suficiente celule rosii, apare anemia, iar unul din semnele acesteia este o stare de oboseala generala, dar mai ales la nivelul creierului si muschilor.
Respiratia scurta este un simptom asociat in general cu disfunctiile renale. Atunci cand corpul nu este oxigenat cum trebuie din cauza faptului ca nu exista suficiente celule rosii responsabile cu oxigenarea, se acumuleaza toxine in plamani si intervin problemele cu respiratia.
Cand toxinele si deseurile se acumuleaza in sange, gustul mancarii se schimba si respiratia va fi una urat mirositoare. Este afectat si apetitul, mai ales pentru unele dintre alimente.
Este vorba de o durere mai ales in partea superioara a spatelui, adica exact zona in care sunt localizati rinichii. Durerea poate fi provocata si de formarea unor pietre la rinichi.
Anemia este cauzata de proasta oxigenare a creierului care poate fi si un semn al problemelor la rinichi. Concentrarea va va fi afectata, veti incepe sa aveti probleme de memorie si va veti simti ametiti. Pentru a preveni problemele la nivelul rinichilor, incercati sa aveti o dieta bazata pe alimente sanatoase bogate in antioxidanti astfel incat sa-i ajutati sa functioneze si sa proceseze mai bine.
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…