Ne asigură un sistem digestiv mai sănătos și o imunitate mai puternică. Ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor. Ne protejează atunci când suntem nevoiți să urmăm un tratament cu antibiotice. De toate acestea sunt capabile probioticele, bacteriile „prietenoase” care joacă un rol foarte important în buna funcționare a organismului. Organizația Mondială a Sănătății le-a atribuit următoarea definiție: „Probioticele sunt microorganisme vii care aduc beneficii sănătății atunci când sunt consumate în cantitate suficientă”. Prima condiție necesară pentru ca probioticele să fie eficiente o aflăm chiar din această definiție. Descoperiți în continuare alte informații și reguli esențiale pentru administrarea corespunzătoare a probioticelor.
De ce avem nevoie de probiotice?
Tubul digestiv este locul unde acționează în sinergie flora intestinală, mucoasa intestinală și sistemul imunitar. În interiorul sistemului digestiv lucrează, în umbră, 24 de ore din 24, peste 100 000 de miliarde de bacterii. Datorită acestei flore intestinale, organismul nostru digeră alimentele, sintetizează vitamine și alte substanțe nutritive. Este o adevărată lume vie, organizată într-un ecosistem aflat în echilibru perfect. Stresul, alimentația nesănătoasă, tratamentul cu antibiotice cauzează dezechilibrul florei intestinale. Acest lucru are un impact serios asupra stării de sănătate, conducând la: infecții repetate, acnee, micoze, tulburări digestive (diaree, constipație, sindromul intestinului iritabil), oboseală și stări depresive inexplicabile. Soluția? Probioticele – bacteriile „bune”, care reechilibrează flora intestinală și readuc starea de bine. Dar și prebioticele – acele fibre speciale, care favorizează dezvoltarea probioticelor.
Care este rolul florei intestinale?
Flora intestinală exercită multiple funcții fiziologice, asigurând o stare bună de sănătate:
– ajută la digerarea hranei,
– permite sinteza anumitor vitamine,
– hrănește mucoasa intestinală și contribuie la menținerea integrității sale,
– are un rol primordial în apărarea organismului, prin efectul de barieră care împiedică înmulțirea bacteriilor agresive
Atunci când flora intestinală își pierde echilibrul, bacteriile benefice nu-și mai pot juca rolul favorabil. În această situație, pentru a restabili echilibrul florei intestinale, este necesară administrarea unui supliment nutritiv pe bază de probiotice și prebiotice.
Probioticele favorizează echilibrul florei intestinale. Ele îmbunătățesc activitatea barierei intestinale contra agenților patogeni externi. Totodată, probioticele stimulează sistemul imunitar în lupta contra infecțiilor de sezon.
Prebioticele favorizează înmulțirea probioticelor, ceea ce determină un efect inhibitor asupra dezvoltării bacteriilor patogene, prevenind infecțiile. În plus, prebioticele au capacitatea de a absorbi substanțe nocive cum ar fi toxinele cu potențial cancerigen sau colesterolul rău.
Reguli esențiale în alegerea unui probiotic eficient
Probioticele și prebioticele pot fi administrate împreună sub forma suplimentelor alimentare simbiotice. Pentru a fi siguri că optați pentru un produs eficient, este indicat să țineți seama de următoarele reguli de bază:
– alegeți un produs care conține o cantitate suficientă de probiotice astfel încât să-și facă efectul. Spre exemplu, probioticele Institutului Rosell şi-au dovedit eficienţa administrate zilnic în concentraţie de 3 miliarde de bacterii vii, liofilizate/100 mg.
– asigurați-vă că bacteriile conținute sunt conservate printr-o metodă sigură și că rămân vii. Procesul de liofilizare le asigură probioticelor capacitatea de a supraviețui o perioadă lungă de timp și un termen de valabilitate mai mare. Institutul Rosell a dezvoltat mai multe tehnologii pentru a creşte termenul de valabilitate a tulpinilor sale probiotice de la 18 la 24 de luni.
– pentru a vă apăra de infecțiile de sezon, urmați o cură cu probiotice și prebiotice timp de o lună. Un pliculeț cu probiotice și prebiotice luat în fiecare dimineață, înaintea micului dejun, reprezintă un veritabil scut de apărare împotriva virozelor, otitelor sau infecțiilor gastrointestinale.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…