Marile spitale private s-au dezvoltat pe servicii care la stat sunt deficitare sau inexistente. Avem centre de excelență în chirurgia obezității, cardiologie și chiar cancer
Cristina Lica
Dacă până acum câțiva ani sistemul de sănătate privat era asociat mai mult cu operații estetice și în general cu medicina „ușoară”, la momentul actual, după investiții masive în aparatură și recrutarea celor mai buni doctori, din ce în ce mai multe operații și investigații dificile se fac și aici. Românii nu mai merg la privat doar pentru screening, ci și pentru intervenții complicate.
Chirurgii s-au axat pe operațiile de slăbit
Concurența e tot mai dură, așa că marile centre private au început să se nișeze exact pe acele servicii care se fac rudimentar sau nu se fac deloc în spitalele de stat: chirurgia obezității, un domeniu foarte rentabil, operații laparoscopice, intervenții ginecologice și cardiovasculare de ultimă generație, tratamente pentru infertilitate și chiar terapia cancerului. Particularii vin și cu alte beneficii, cum ar fi consultațiile oferite de reputați profesori străini sau reduceri de preț la a doua intervenție.
CHIRURGIA OBEZITĂȚII. Astfel de operații sunt din ce în ce mai cerute, deși statul nu decontează nimic, iar prețurile sunt piperate. Intervențiile se fac de câțiva ani la Delta Hospital, singurul Centru de Excelență în chirurgia bariatrică din Europa de Est, și la Spitalul Euroclinic – Regina Maria, ambele din București. Există cinci tipuri de operații bariatrice, care se fac laparoscopic și în urma cărora se poate pierde până până la 90% din excesul ponderal.
„Este vorba de inelul gastric, ce constă în montarea unui inel din silicon în jurul stomacului, care va împiedica afluxul alimentelor, bypass-ul gastric-scurtcircuitarea stomacului sau conectarea esofagului la jumătatea intestinului, gastric sleeve- îndepărtarea unei părți a stomacului ce conține centrii foamei, plicatura gastrică și diversia biliopancreatică- dirijarea alimentelor aproape de colon”, spune dr. Cătălin Copăescu, șeful centrului de la Delta, care are la activ aproape 3.000 de intervenții.
Chirurgia obezității s-a
dezvoltat mult. Operațiile bariatrice pot
determina o scădere de până la 90%
a excesului ponderal. Micșorarea stomacului este cea mai cerută.
cătălin Copăescu, șeful centrului de chirurgie bariatrică Delta
Beneficiile nu constau doar în pierderea kilogramelor în exces, ci și în îmbunătățirea stării generale de sănătate: diabeticii scapă de insulină în câteva săptămâni, iar tensiunea arterială revine la normal. Prețurile pornesc de la 17.000 de lei (inel gastric) și ajung la 40.000 de lei (diversie). Cea mai cerută este gastic sleeve și costă în jur de 25.000 de lei.