Categories: Ştiri sănătate

Privarea de somn crește riscul de deces prematur cu 13%. Cât de importantă este odihna pentru organismul nostru?

Somnul este esențial pentru organismul nostru. În timp ce ne odihnim, organismul se regenerează și se vindecă, pregătindu-se pentru o nouă zi. De aceea, privarea de somn poate duce la afecțiuni grave, risc de deces prematur crescut și poate provoca dezechilibre la nivelul organismului.

Somnul este implicat într-o multitudine de funcții ale corpului. Imunitatea, metabolismul, concentrarea și starea generală de sănătate depind de un somn odihnitor, de calitate. De asemenea, anumite studii atestă că lipsa somnului poate crește riscul de deces cu până la 13%. Astfel, la propriu, viața nostră depinde de odihnă.

Privarea de somn și importanța somnului de calitate

Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, explică de ce somnul trebuie să fie un element principal în viața noastră și, de asemenea, de ce ar trebui să ne odihnim în mod corespunzător.

„Privarea de somn duce la o productivitate mai scăzută la locul de muncă și la un risc mai mare de mortalitate – o persoană care doarme în medie mai puțin de 6 ore pe noapte are un risc de mortalitate cu 13% mai mare decât cineva care doarme între 7 și 9 ore. Astfel, somnul este vital pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală, așa că nu ar trebui să-i neglijăm importanța. Somnul permite organismului să se repare și să fie apt pentru o altă zi și, de asemenea, previne creșterea excesivă în greutate și bolile de inimă. Somnul:

Întărește sistemul imunitar: Un organism odihnit este mult mai puternic și se poate apară mai bine de infecții și răceli.

Crește capacitatea de concentrare: Somnul îți reîmprospătează creierul, facilitând învățarea și amintirea informațiilor noi. Pe scurt, somnul crește puterea creierului și cantitatea de substanță cenușie (componentă majoră a sistemului nervos). Studiile arată că atunci când permitem corpului nostru să se odihnească mai mult, acesta ne ajută creierul – cu memoria și concentrarea.

Ajută la reducerea stresului: Pentru majoritatea dintre noi, stresul a devenit un sentiment cu care am învățat să trăim. Chiar dacă stresul ne dăunează sănătății, este foarte greu să fim conștienți de el și să-i controlăm intensitatea doar cu puterea voinței. În acest caz, somnul poate fi unul dintre puținele remedii care pot lupta împotriva hormonilor de stres, deoarece ne ușurează sistemul nervos și îl ajută să se relaxeze peste noapte.

Te ajută să ai o stare de spirit mai bună: Lipsa somnului ne face să ne simțim morocănoși și agitați. Dacă ți-a lipsit vreodată un somn bun noaptea, știi efectele pe care aceasta le are asupra corpului și minții a doua zi. Toată lumea e de rahat, lumea este un loc îngrozitor și nimic nu funcționează în favoarea ta. Când suntem obosiți, tindem să reacționăm exagerat și să ne enervăm cu ușurință de orice. Un somn bun noaptea previne astfel de stări și ne menține calmi, controlați și rezonabili.

Stimulează fertilitatea: Somnul insuficient pe perioade lungi de timp poate conduce la probleme de fertilitate, prin reducerea secreției de hormoni de reproducere.

Te ajută să îți menții greutatea: Chiar dacă somnul nu te va face să slăbeșți, te vă ajuta să reglezi hormonii care îți afectează pofta de mâncare, reducând astfel pofta de alimente bogate în calorii. Mulți dintre noi au trăit acele momente în care suntem super obosiți și avem chef să mâncăm dulciuri pentru a da energie, când de fapt tot ce trebuia să facem era să dormim”, scrie Cori Grămescu pe o rețea de socializare.

Recent Posts

TOP 5 boli care se moştenesc de la părinți. Află dacă ai risc de îmbolnăvire

Moştenirea genetică de la părinţi şi fraţi joacă un rol important în istoricul medical al…

8 ore ago

REVOLUŢIONAR. Un tratament oncologic poate încetini boala Parkinson

Potrivit statisticilor, peste 8,5 milioane de oameni la nivel mondial suferă de Parkinson, o afecțiune…

9 ore ago

HOROSCOP 28 octombrie 2024. Zodiile care trag lozul câştigător

Horoscopul zilei de luni, 28 octombrie 2024, spune că nativii din zodiac au parte de…

9 ore ago

Lidia Fecioru dezvăluie cel mai bun remediu naturist pentru escare

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a dezvăluit care este cel mai bun remediu naturist pentru escare. Este…

10 ore ago

TOPUL băuturilor care distrug creierul. Risc de demenţă precoce!

Numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla până în…

10 ore ago

Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult

Mersul, ca formă de mișcare, a devenit tot mai popular în ultimii ani, datorită beneficiilor…

11 ore ago

Citeste si: