Sari la conținut

Principalul simptom al diabetului care apare în special în timpul nopţii. Analizele necesare pentru diagnosticarea diabetului zaharat

diabet
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptomele diabetului pot fi subtile, cel puţin la începutul bolii, când multe persoane descoperă că au această afecţiune la un control de rutină sau în urma unor analize uzuale de laborator.

Dar simptomul cel mai frecvent al diabetului este urinarea frecventă (poliuria), în special în timpul nopţii (nicturia). Acest simptom poate fi supărător în sine, prin faptul că tulbură somnul și poate avea un impact negativ asupra calității vieții.

Explicaţia medicilor este că nivelul ridicat al zahărului în sânge forţează corpul să elimine excesul de glucoză în urină prin intermediul rinichilor, crescând astfel şi volumul de urină excretat per ansamblu. La majoritatea oamenilor, vezica este capabila sa stocheze urina, de obicei, de patru pana la opt ori pe zi.

Alte simptome includ setea constantă, oboseala, scăderea inexplicabilă în greutate, vedere înceţoşată, vindecare dificilă a rănilor şi sângerare excesivă sau iritaţii şi mâncărimi în zona genitală. În cazul unei persoane cu diabet zaharat de tip 2 este posibil să apară şi dureri sau amorţeli resimţite la nivelul picioarelor.

 

Ce este poliuria?

Conform definiției, poliuria (sau urinările frecvente) este un simptom clinic caracterizat prin eliminare de urină în cantitate mai mare decât cea normală – (mai mult de 3 litri pe zi), comparativ cu cantitatea zilnică de urină care este considerată normală la adulți (între 1 și 2 litri).

Poliuria, unul dintre principalele simptome ale diabetului (atât ale diabetului de tip 1, cât și ale diabetului de tip 2) poate duce la forme de deshidratare severă, care, dacă este lăsată netratată, poate afecta funcția renală, potrivit doc.ro.

Analizele pentru diagnosticarea diabetului zaharat

  • Glicemia –a jeun – pe nemancate, dimineata >126 mg/dl. Analiza se face cand persoana este nemancata, dimineata, la primele ore.
  • Glicemia in orice moment al zilei >200 mg/dl.
  • TTGO (testul de toleranta la glucoza pe cale orala). Testul de toleranta la glucoza se realizeaza astfel: se masoara la inceput glicemia a jeun dupa o perioada de repaus alimentar de minimum 8 ore, apoi pacientul bea o solutie ce contine 75 grame de glucoza dizolvata in apa, iar dupa o ora, respectiv la doua ore de la momentul inghitirii glucozei se masoara din nou glicemia. Potrivit dcmedical.ro, diagnosticul de diabet este pus la un nivel al glicemiei la 2 ore ≥ 200 mg/dl.
  • Hemoglobina A1C numita hemoglobina glicolizate (sau hemoglobina glicata) este o analiza medicala care reflecta media glicemiei in ultimele 3 luni. Este o analiza cu o puternica valoare predictiva in ceea ce priveste complicatiile diabetului zaharat.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel