Acum un secol, obezitatea era considerată unul dintre factorii de risc pentru starea de sănătate a omului, însă acum 22 de ani, în 1997 Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut obezitatea ca o afecțiune cronică evolutivă.
Astăzi, medicii spun că asistăm la o adevărată epidemie de obezitate. În România aproximativ 25% din populația cu vârsta de peste 18 ani are obezitate.
Atunci când dietele, schimbarea stilului de viață, sportul sau medicația nu face față, nu are efectul dorit, în cazul pacienților cu obezitate severă și morbidă, chirurgia obezității sau bariatrică este unica soluție de tratament care are efect. Atenție! În cazul copiilor astfel de proceduri nu sunt permise.
Însă, decizia de a ajunge la operație nu se face de la început, ci după ce acel pacient a parcurs unele etape. Astfel, la început se va recurge la un regim alcătuit de un specialist în nutriție, apoi se va trece la metode endoscopice, cum este montarea unui balon gastric care nu permite consumul unei cantități mari de alimente sau acoperirea unei suprafețe importante din tubul digestiv cu un burlan de plastic care se introduce prin gură. Astfel, mâncarea va trece prin acest burlan dar nu va intra în contact cu intestinul, ceea ce duce la limitarea absorbției alimentelor.
În stabilirea diagnosticului de obezitate se utilizează indicele de masă corporală (IMC) care reprezintă greutatea divizată la pătratul înălțimii. Obezitatea se stabiliește dacă IMC ≥ percentilă 95, iar obezitatea extremă se definește în cazul unui IMC ≥ 35 kg/m2. Copiii cu un IMC ≥ 40 kg/m2 sunt considerați ca având un risc crescut.
Principalele boli asociate obezității sunt:
Principalele tipuri de intervenții în cazul obezității sunt:
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…