Sari la conținut

Principalele simptome ale Bolii Lyme. Cum ne putem proteja? Lucruri importante de știut!

simptome ale Bolii Lyme
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Erupția de pe piele care apare în borelioză poartă numele de eritem migrator și are un aspect specific: conturul este roșu, iar zona centrală este decolorată. În primele zile de la mușcătură, el arată ca o pată roșie, pentru ca apoi să-și mărească diametrul într-un interval de câteva zile sau săptămâni, depășind uneori chiar și 30 de centimetri.

Boala Lyme este cauzată de patru specii principale de bacterii. Borrelia burgdorferi și Borrelia mayonii cauzează boala Lyme în Statele Unite, în timp ce Borrelia afzelii și Borrelia garinii sunt principalele cauze din Europa și Asia. Cea mai frecventă boală transmisă de căpușe în aceste regiuni, boala Lyme se transmite prin mușcătura unei căpușe infectate cu picioare negre, cunoscută în mod obișnuit ca și căpușă de căprioară.

Potrivit dr. Raluca Petcu, boala este dificil de diagnosticat, deoarece, în primă fază, simptomele fie lipsesc, fie sunt puţine şi de multe ori uşor de confundat cu cele ale gripei. Din nefericire, muşcătura de căpuşă poate cauza apariţia unui punct roşiatic pe piele, dar nu în toate cazurile. Chiar şi atunci când apare, această erupţie de tip „ochi de bou” dispare relativ repede.

De asemenea, chiar şi atunci când apar mai multe simptome, diagnosticarea rămâne în continuare un proces complex, deoarece numărul acestora este mare şi ele sunt de natură diferită, de la simptome dermatologice, neurologice sau cardiace, până la cele oftalmologice şi chiar psihiatrice.

„De-a lungul timpului, s-a observat că persoanele care trăiesc sau petrec mai mult timp în zone împădurite cunoscute pentru transmiterea bolii sunt mai susceptibile de a suferi această boală. Totodată, persoanele cu animale domesticite care vizitează zonele împădurite au, de asemenea, un risc mai mare de a suferi de boala Lyme. În ceea ce priveşte simptomele generale ale bolii Lyme, acestea pot varia ca severitate.

Deşi boala este, de obicei, împărţită în trei stadii, simptomele se pot suprapun. Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente simptome: o erupţie plată, circulară, care arată ca un oval roşu sau un ochi de taur oriunde pe corp; oboseală; dureri articulare şi umflături; dureri musculare; durere de cap; febră; noduli limfatici umflaţi; tulburări de somn”, a precizat medicul pentru Sursa de Sănătate.

În plin sezon de apariție a căpușelor, medicul Tudor Ciuhodaru a întocmit o listă cu cele mai importante lucruri de știut dacă este mușcat de o căpusă.

„Atenție părinți și bunici. Vine sezonul căpuşelor. Sute de pacienţi ajung la urgenţe în fiecare an. Nici copiii nu au scăpat de aceste muşcături. 58 de copii au ajuns deja într-o singură zi la urgențe.

10 lucruri bine de știut despre muşcătura de căpuşă:

1. Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe.

2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.

3. Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcati de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).

4. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.

5. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un varf de ac).

6. Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.

7. Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.

8. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.

9. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentararea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.

10. Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

Rețineți:

1. Data la care a fost extrasă căpuşa.

2. Urmăriţi apariţia oricăror simptome „curioase” atât la nivel muşcăturii cât şi generale precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.

3. !!! Mai puțin de 30% de bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură (datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice).

4. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe”, a mai precizat medicul Tudor Ciuhodaru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel