Din cuprinsul articolului
Semnele și simptomele sunt adesea subtile, greu de identificat şi pot fi confundate de părinţi sau profesori cu alte probleme emoționale sau legate de abuzul de substanțe. Diagnosticul presupune o vizită la medicul specialist psihiatru.
Clasificată drept o tulburare neurologică și psihică, ADHD-ul se împarte în mai multe categorii, strâns legate de deficiențele care afectează în mod special pacientul, precum tipul predominant neatent, tipul predominant hiperactiv și tipul combinat hiperactiv-impulsiv și neatent.
Potrivit specialiştilor, copilul cu ADHD poate avea simptome de neatenție, poate fi hiperactiv sau impulsiv, iar asta, în funcție de vârsta lui, conferă tabloului clinic anumite caracteristici sau poate prezenta doar lipsă de atenție (predominant la fete, care dau copilului un aspect ” visator”) sau doar simptome hiperchinetice și impulsive.
”La preșcolari se manifestă prin agitație, joc galagios și distructiv, toleranță scazută la frustrări minore cu crize frecvente de furie, inabilitatea de a termina jocul pe care-l începe sau de a sta ca alți colegi de gradiniță la măsuță, uneori întârzieri de limbaj.
La școlari se observă neliniștea, agitația, se poate ridica din bancă în ore și deranja desfășurarea acestora, poate intra în conflicte cu colegii sau cu profesorul, poate fi neatent în clasă, își poate pierde lucrurile, nu e organizat, rămâne în urmă când trebuie să scrie de la tablă, nu vrea să înceapă temele, nu poate să stea singur să și le facă, face multe greșeli de neatenție, amână la nesfâșit tot ce implică efort de concentrare a atenției, e ușor distras de orice stimul exterior, uneori poate avea ticuri, enurezis etc. Stima de sine poate fi afectată.
La adolescent se mai reduce hiperactivitatea, dar impulsivitatea poate fi destul de accentuată, poate apare sau persista un comportament inadecvat la școală, chiar refuz școlar, probleme de disciplină în familie, crize de furie, risc crescut de tulburări de conduită, consum de droguri, alcool, risc de depresie”, a precizat pentru Gândul medicul psihiatru Gabriela Rusu.
După cum îi spune și denumirea, ADHD are ca simptome de bază, care pot atrage atenția adulților:
E foarte importantă însă intensitatea, durata simptomelor, numărul lor și vârsta la care au debutat și gradul în care acestea afectează activitatea copilului acasă, la școală sau viața lui socială.
”Deseori, pe lângă simptomele menționate, pot atrage atenția: incapacitate copilului de a-și controla emoțiile, cu izbucniri de furie la frustrări minore, agresivitatea, incapacitatea de a-și face prieteni sau de a-i păstra, rezultate școlare slabe sau sub așteptări, incapacitatea de a se supune unui minim set de reguli acasă sau la școală sau în activitățile extrașcolare, îndemânări motorii scăzute (pare împiedicat, neîndemanatic, scrie foarte urât), tendința de a utiliza tehnologia în exces sau altele”, explică medicul psihiatru Gabriela Rusu.
În general, tratamentul este o combinație între tehnicile terapeutice comportamentale și medicația specifică, aceasta fiind considerată strategia de intervenție cea mai eficientă, la care se adăuga uneori terapia de familie și terapia de grup. ”În anumite situații se poate opta pentru terapia de tip cognitiv-comportamental sau terapia de joc, când scopul principal devine modificarea unor scheme de gândire disfuncționale.
În cazul ADHD, terapeutul trebuie să aibă în vedere o cale de intervenție comportamentală propriu zisă asupra copilului, prin crearea și aplicarea unui program particularizat, care constă în identificarea comportamentelor problematice”, a explicat medicul psihiatru pentru sursa citată.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…