Iarna nu înseamnă numai zăpadă, vacanță și bucuria copiilor. Vântul, gerul și statul mult în frig este destul de periculos pentru sănătate. De exemplu, multe persoane pot suferi un episod de hipotermie. Această stare apare atunci când o persoană stă prea mult timp în ger și în vânt, iar pierderile de căldură depășesc capacitatea organismului de a o sintetiza. De aceea, este esențial să cunoști atât simptomele acestei afecțiuni cât și măsurile de prim ajutor pe care le poți acorda celui suferind până la sosirea ambulanței.
Hipotermia apare când organismul pierde mai multă căldură decât este capabil să producă. Mai exact, medicii spun că hipotermia este o urgență medicală în care corpul unei persoane își pierde căldura mai repede decât îl poate produce, provocând o scădere periculoasă a temperaturii corpului. Atenție! Fără un tratament rapid, inima, plămânii și alte organe pot începe să se deterioreze, ceea ce duce la insuficiența organelor și în cele din urmă la deces.
Persoanele care au un risc mai mare de a face hipotermie sunt: vârstnicii și copiii mici – la care termoreglarea se face cu dificultate. De asemenea, bolnavii cu afecțiuni cronice, cum este diabetul zaharat, hipotiroidismul, cei cu afecțiuni neurologice sau psihice, sunt principalele categorii care prezintă risc crescut de apariție a hipotermiei. Totodată, cardiacii sunt mai predispuși la a suferi un infarct miocardic atunci când ies în ger și petrec mult timp afară.
Medicii atrag atenția că este foarte important ca victima să nu stea în frig și se va încerca reîncălzirea corpului până la sosirea salvării.
Primele semne ale instalării hipotermiei sunt:
Hipotermia se poate clasifica în:
Ușoară: temperatura corpului este între 35-32 grade celsius
Medie: temperatura corpului este între 32-28 grade celsius
Gravă: temperatura corpului este sub 28 grade celsius
Primul ajutor în caz de hipotermie:
În cazul hipotermiei primul ajutor trebuie să înceapă cu evaluarea funcțiilor vitale – libertatea căilor respiratorii, respirație, circulație – și resuscitarea cardio-respiratorie dacă este cazul. Trebuie spus că toracele victimelor aflate în hipotermie este mai rigid ceea ce face mai dificil masajul cardiac.
Atenție! Restabilirea temperaturii normale a corpului se face lent – cu aproximativ 1 grad pe oră și constă în:
Ce trebuie să reții:
Indiferent de cauza hipotermiei, dacă ești lângă o persoană care are hipotermie și observi că are ritmul cardiac scăzut și respirația dificilă trebuie să acționezi repede oprind mai întâi pierderea căldurii corporale.
Uite ce să faci:
Cum prevenim hipotermia:
Pentru a evita hipotermia, cel mai bine este să nu ieși afară atunci când este anunțat ger și vânt puternic. Dacă totuși ești nevoit să ieși din casă ai grijă ca urechile, nasul, degetele de la mâini și de picioare să fie bine acoperite. Ai grijă să ai încălțăminte adecvată iernii, în caz contrar riști să suferi de degerături. Ai grijă la alimentația din timpul iernii. Nu uita că printre plantele care îmbunătățesc circulația periferică se regăsesc: iasomia, busuiocul, afinele, măceșele.
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…