Din cuprinsul articolului
Suntem la un pas de a intra în vacanța de vară, iar ca în fiecare an, majoritatea românilor optează pentru vacanțe în afara țării. După mai bine de 2 ani de restricții impuse din cauza pandemiei, porțile turismului s-au redeschis. Cu toate acestea, sunt țări europene care au mențiuniut obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la intrarea în țară – document care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea recentă prin boală.
Dacă te pregătești de o vacanță, consultă bine toate condițiile de călătorie din țara respectivă.
Principalele țări care reprezintă destinații turistice pentru români în Europa – unde se mai solicită certificat verde și unde nu:
- Spania – DA
- Grecia – NU
- Italia – DA
- Turcia – DA
- Bulgaria – NU
- Franța – DA
- Marea Britanie – NU
- Germania – DA
- Portugalia – DA
- Croația – NU
- Cipru – DA.
Potrivit datelor puse la dispoziție de MAI, acestea sunt condițiile de călătorie în următoarele țări:
1. Spania
Pasagerii care intră în Spania pe cale aeriană (cu excepția minorilor de până la 12 ani și a pasagerilor aflați în tranzit internațional), indiferent de statul de origine a călătoriei, inclusiv cetățenii spanioli care revin la domiciliu, trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, unul din următoarele documente:
1. Certificatul COVID Digital al UE sau echivalent UE care
- Atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19:
- Autoritățile spaniole acceptă ca valabile certificatele de vaccinare emise începând cu cea de-a 14-a zi posterioară zilei în care s-a administrat ultima doză de vaccin din schema completă, dacă nu au trecut mai mult de 270 de zile de la data administrării ultimei doze de vaccinare.
- În ipoteza depășirii perioadei de 270 de zile de la data administrării celei de-a doua doze, este necesară menționarea administrării unei doze booster pe certificatul european de vaccinare. Aceste certificate vor fi considerate valabile din aceeași zi în care s-a administrat doza booster.
- Certificatul de vaccinare pentru minorii cu vârsta de sub 18 ani nu are termen de încetare a valabilității.
- Sau atestă rezultatul negativ al unui test diagnostic de infectare activă: test PCR realizat în ultimele 72 de ore anterioare intrării în Spania sau test antigen realizat în ultimele 24 de ore anterioare intrării în Spania
- Sau atestă recuperarea post-COVID-19, de la care au trecut minim 11 zile, dar nu mai mult de 180 de zile.
2. Formularul de control sanitar QR SpTH
Dacă nu dispun de Certificatul COVID Digital UE sau echivalentul UE, pasagerii vor trebui să completeze online formularul de control sanitar pe pagina https://spth.gob.es, introducând manual datele certificatului de vaccinare, recuperare sau diagnosticare.
După completarea formularului, sistemul va genera un cod QR care va trebui prezentat la îmbarcare și la sosirea în Spania.
Serviciile sanitare spaniole ar putea solicita pasagerilor prezentarea documentelor justificative de vaccinare, recuperare sau diagnosticare.
Pasagerii care intră în Spania pe cale maritimă trebuie să prezinte unul din certificatele sanitare menționate mai sus, respectiv de vaccinare, recuperare sau diagnosticare, fără a mai fi nevoie de completarea formularului de control sanitar.
2. Grecia
Începând cu data de 1 mai 2022:
- a fost eliminată obligativitatea prezentării unui certificat valabil de vaccinare sau de recuperare după COVID-19 ori ale unor rezultate negative ale testelor pentru SARS-CoV-2 (PCR sau test rapid antigen) pentru toate categoriile de persoane care intră pe teritoriul Republicii Elene (aerian, terestru, feroviar sau maritim), indiferent de statul de proveniență;
- accesul în toate spațiile interioare este permis tuturor categoriilor de persoane fără a mai fi necesară prezentarea vreunui document referitor la statutul epidemiologic: certificat european de vaccinare, dovada trecerii prin boală, rezultatul unui test PCR sau rapid antigen. Măsura se aplică până la data de 1 iunie 2022, urmând să fie anunțate noi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.
- Este obligatorie purtarea măștii de protecție în absolut toate spațiile interioare, mijloacele de transport în comun, aeronave, trenuri și ambarcațiuni maritime (feribot).
Sunt exceptați de la aceste prevederi copiii cu vârsta de până la 4 ani împliniți și persoanele cu probleme respiratorii.
3. Italia
Persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile și care doresc să intre pe teritoriul italian, în perioada 1-31 mai 2022, au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări: certificatul digital UE pentru COVID-19 care atestă UNA din situațiile următoare:
- vaccinarea anti-SARS-CoV-2 cu schemă completă (pentru vaccinuri cu administrare în doză unică sau două doze) efectuată cu mai puțin de 9 luni în urmă;
- vaccinarea anti-SARS-CoV-2 cu schemă completă și doză de rapel;
- vindecarea de COVID-19 care a avut loc în urmă cu 6 luni;
- efectuarea unui test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ, cu 72 de ore anterior intrării în Italia sau a unui test rapid (tip antigen), cu rezultat negativ, cu 48 de ore înainte.
Documentele menționate anterior trebuie să fie redactate într-o limbă de circulație internațională (italiană, engleză, franceză sau spaniolă).
ATENȚIE! Persoanele care nu prezintă Certificatul digital UE COVID-19 care să ateste UNA dintre cele 4 situații indicate mai sus, au obligația de a respecta măsura autoizolării pentru o perioadă de 5 zile și să efectueze un test molecular sau antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la finalul perioadei de autoizolare.
Minorii cu vârsta sub 6 ani pot intra în Italia fără alte formalități și sunt întotdeauna scutiți de obligația testelor moleculare sau antigenice.
4. Turcia
Pentru persoanele care sosesc în Turcia, indiferent de modalitatea de transport, este obligatorie completarea formularului de intrare în Turcia de pe portalul https://register.health.gov.tr/ cu maxim 72 de ore înaintea îmbarcării, respectiv a intrării în Turcia. Acesta va fi prezentat printat sau pe telefonul mobil. Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflați în tranzit aeroportuar.
La intrarea în Turcia pe cale aeriană, vor fi scutite de la măsura carantinei acele persoane care prezintă:
- dovada vaccinării cu două doze de vaccin (listat de OMS sau Turcia pentru utilizare de urgență)/1 doză pentru Johnson & Johnson și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la ultima doză sau
dovada recuperării după infectarea cu COVID-19 în ultimele 6 luni, cu condiția ca intrarea în Turcia să aibă loc începând cu a 28-a zi de la rezultatul primului test PCR pozitiv sau
rezultatul unui test negativ PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Turcia sau
rezultatul unui test negativ rapid antigen, efectuat cu maxim 48 ore înainte de intrarea în Turcia, emis în limba engleză de o unitate medicală certificată (testele antigen efectuate acasă și care nu sunt însoțite de certificare medicală NU sunt acceptate). - Copiii minori cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la prezentarea unui test PCR/antigen sau a unui certificat de vaccinare.
Persoanele care vor efectua tranzit aeroportuar pe teritoriul Republicii Turcia sunt exceptate de la obligativitatea prezentării la îmbarcarea în aeronavă a unuia din aceste documente, cu condiția rămânerii în zona liberă a aeroportului. Această derogare nu se aplică persoanelor care schimbă aeroportul (ex. aeroportul Sabiha Gökcen cu aeroportul Istanbul sau invers).
Atenție! Compania aeriană poate verifica dacă dețineți documentele solicitate de țara de destinație.
La intrarea/tranzit în Turcia pe cale rutieră, navală sau feroviară nu va fi solicitat niciunul dintre documentele de mai sus.
Începând cu 20 august 2021, certificatele COVID turcești sunt acceptate la intrarea în Uniunea Europeană și Turcia acceptă certificatele digitale COVID emise de UE. Astfel, certificatele digitale COVID-19 emise atât de Turcia, cât şi de statele membre UE, obţinute ca urmare a vaccinării complete cu unul dintre serurile acceptate de Agenţia Europeană a Medicamentului (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac sau Johnson & Johnson), deţinerea unui rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore anterior călătoriei, sau prezentarea dovezii vindecării de COVID-19 în ultimele 6 luni sunt reciproc recunoscute.
Atenție! În situația în care turiștii se infectează/sunt depistați pozitiv COVID-19 pe teritoriul Turciei, hotelierii își rezervă dreptul de a imputa plata carantinării.
Atenție! Documentele precum certificatul de vaccin, rezultatul testului PCR/antigen etc. vor fi controlate de către companiile aeriene înainte de călătorie și pasagerii fără documente nu vor fi acceptați în călătorie, responsabilitatea care decurge din acceptarea persoanelor necertificate fiind în sarcina companiilor aeriene.
5. Bulgaria
Cetățenii români vor putea intra în Bulgaria prin orice punct de trecere a frontierei în baza documentului de călătorie valabil (carte de identitate sau pașaport electronic).
Certificatul verde COVID nu mai este solicitat.
6. Franța
Franța se află într-un regim de tranziție privind ieșirea din starea de urgență sanitară, până la data de 31 iulie 2022.
Intrarea în Franța
La intrarea pe teritoriul francez, se aplică următoarele măsuri pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani care sosesc din România, conform Strategiei de redeschidere a frontierelor:
- nu este necesară prezentarea unui test negativ pentru COVID–19 pentru persoanele care sunt vaccinate complet cu un vaccin autorizat de UE. Schema de vaccinare este considerată completă la 28 de zile de la administrarea dozei unice pentru vaccinul Janssen (Johnson & Johnson), la 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze pentru celelalte vaccinuri recunoscute de Agenția Europeană a Medicamentului (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield) și, pentru persoanele care au efectuat toate dozele necesare dintr-un vaccin autorizat de OMS și nerecunoscut de Agenția Europeană a Medicamentului, la 7 zile de la administrarea unei doze complementare de vaccin cu ARN mesager care beneficiază de o astfel de recunoaștere.
- Din 30 ianuarie 2022, pentru ca schema de vaccinare să fie considerată completă, persoanele cu vârsta de peste 18 ani care doresc să intre pe teritoriul francez trebuie să fi primit o doză complementară de vaccin cu ARN mesager, dacă au trecut 9 luni de la ultima doză administrată.
Persoanele care nu sunt vaccinate (cu schemă completă, conform detaliilor de mai sus) trebuie să prezinte la îmbarcare/la trecerea frontierei:- fie un test molecular tip PCR, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în Franța, fie un test antigen, efectuat cu maximum 48 ore înainte de intrarea în Franța; sunt exceptați pasagerii aflați în tranzit aeroportuar, pentru care statul de destinație finală nu solicită testul;
- fie un certificat de recuperare de COVID-19, care atestă o infectare confirmată cu cel puțin 11 zile și maximum șase luni anterior.
- Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la această măsură.
Atenție! Se acceptă ca certificate doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală sau rezultatului negativ al unui test tip RT-PCR doar certificatele care conțin un cod QR și care sunt redactate în limba statului în care au fost emise și în limba engleză.
7. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Cetățenii români nerezidenți în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pot călători în Marea Britanie doar în baza unui pașaport, cartea de identitate fiind acceptată numai în cazul cetățenilor care au statut de rezident.
Începând cu data de 18 martie, persoanelor care ajung în Regatul Unit, indiferent de stadiul de vaccinare și țara de proveniență nu li se mai aplică restricții de călătorie.
8. Germania
Persoanele care călătoresc în Germania au obligația de a prezenta la intrarea pe teritoriul federal documente care atestă fie vaccinarea anti-COVID-19, fie vindecarea de COVID-19, fie rezultatul negativ al unui test pentru COVID-19, indiferent de modalitatea de transport utilizată (aeriană – inclusiv tranzit aeroportuar -, terestră, navală) și de zona din care este începută călătoria. Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această obligație.
Dovada vaccinării trebuie să corespundă criteriilor stabilite de Institutul Paul Ehrlich în colaborare cu Institutul Robert Koch privind tipul de vaccin, numărul de doze necesare pentru fiecare tip de vaccin, doze booster necesare pentru o protecție completă în funcție de tipul de vaccin administrat, precum și intervalul de timp între administrarea dozelor. Detalii pot fi consultate aici:
www.pei.de/impstoffe/covid-19. Pentru protecția completă a persoanelor, este necesar ca acestea să fie vaccinate cu două doze de vaccin. Acest lucru e valabil și pentru cazurile în care doza de imunizare a fost efectuată cu serul produs de compania Johnson&Johnson (Jannssen-Cilag). Începând cu data de 01.10.2022, certificatul de vaccinare trebuie să ateste efectuarea a 3 vaccinări (din care ultima să fie la cel puțin 3 luni după a doua vaccinare).
Dovada infectării anterioare cu virusul SARS-CoV-2 și, implicit, a vindecării trebuie să corespundă criteriilor stabilite de Institutul Robert Koch privind tipul de testare de laborator pentru confirmarea bolii, intervalul de timp scurs de la data testării sau dovada privind ridicarea carantinei dispuse ca urmare a infectării și durata de timp maximă acceptată de la data testării până la data efectuării călătoriei. Detalii pot fi accesate aici: www.rki.de/covid-19/genesenennachweis.
Dovada testării negative se face prin prezentarea unui test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Sunt acceptate testele tip antigen sau RT-PCR, a căror valabilitate să nu depășească 48 ore.
Documentele menționate anterior pot fi prezentate în format tipărit sau electronic și trebuie să fie redactate într-una din limbile germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă.
Persoanele care, cu 10 zile înainte de a călători în Germania, s-au aflat în zone cu incidență ridicată sau cu variante ale virusului SARS-CoV-2 trebuie să intre în autoizolare.
În timpul autoizolării nu este permisă părăsirea locuinței sau primirea vizitatorilor, încălcarea regulilor fiind sancționată cu amenzi. Perioada de autoizolare este de 10 zile în cazul sosirii din zone cu incidență ridicată, respectiv de 14 zile pentru zonele cu variante de virus.
De la măsura menționată anterior sunt exceptate persoanele care sosesc din zone de risc cu incidență ridicată și care dețin confirmarea privind încărcarea online în sistemul de înregistrare digitală a intrării în Germania (www.einreiseanmeldung.de) a dovezii vaccinării sau vindecării. Astfel, persoanele care transmit dovada privind vindecarea sau vaccinarea pentru COVID-19 înainte de intrarea în Germania, NU MAI SUNT OBLIGATE SĂ INTRE ÎN AUTOIZOLARE.
Persoanele care, cu 10 zile înainte de a călători în Germania, s-au aflat în zone cu variante ale virusului SARS-CoV-2 nu beneficiază de posibilitatea suspendării anticipate a măsurii de carantină. În mod special, acestea trebuie să prezinte un certificat de testare negativă de tip RT-PCR sau efectuate prin alte metode de tehnologie de amplificare a acidului nucleic înainte de îmbarcare (dovezile de vaccinare sau de vindecare NU sunt suficiente!), în caz contrar călătoria nu este permisă.
În situația persoanelor care sosesc din zone cu incidență ridicată și care dețin un document care atestă efectuarea schemei complete a vaccinării împotriva COVID-19 sau a trecerii prin boală și, din orice motiv, nu îl pot înregistra pe platforma menționată sau prezenta anterior intrării, sunt obligate să intre în autoizolare. Măsura autoizolării poate fi întreruptă imediat ce persoana în cauză reușește să transmită, prin intermediul platformei https://einreiseanmeldung.de, documentul care confirmă fie vaccinarea, fie vindecarea.
Persoanele care sosesc din zone cu incidență ridicată și la intrarea pe teritoriul Germaniei dețin numai documentul care atestă rezultatul negativ al unui test pentru COVID-19, vor intra în autoizolare pentru o perioadă de 10 zile și au obligația, imediat după sosire, să se deplaseze direct spre locuință. Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, măsura autoizolării se încheie după o perioadă de 5 zile sau dacă persoana în cauză a efectuat un test, al cărui rezultat este negativ. Copiii cu vârsta de până la 6 ani nu sunt supuși măsurii autoizolării.
9. Portugalia
Companiile aeriene vor permite îmbarcarea pasagerilor zborurilor cu destinație sau escală în Portugalia continentală în baza prezentării, la plecare, a Certificatului Digital COVID al UE*, conform Decretului Lege nr. 54-A/2021, sau a dovezii efectuării, de către un laborator, a unui test de amplificare a acidului nucleic – NAAT (include testul RT-PCR convențional, în timp real, sau testul rapid de amplificare a acidului nucleic)** sau a unui test rapid antigen (TRAg)*** pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat în cele 72 de ore, respectiv 24 de ore anterioare orei îmbarcării. Copiii care nu au împlinit încă vârsta de 12 ani sunt exceptați. De asemenea, autoritățile portugheze competente vor recunoaște valabilitatea certificatelor de vaccinare sau vindecare, eliberate de state terțe (din afara UE), în condiții de reciprocitate.
Certificatul Digital COVID al UE poate fi prezentat în format digital sau pe hârtie.
În termenii Decretului Lege nr. 54-A/2021 al Consiliului de Miniștri sunt admise următoarele Certificate digitale COVID UE:
Certificat de vaccinare care atestă:
- o schemă completă de vaccinare a titularului, încheiată cu cel puțin 14 zile înainte și cu maxim 270 zile de la ultima doză, cu un vaccin împotriva COVID-19 cu autorizație de introducere pe piață în termenii Regulamentului (CE) nr. 726/2004; sau
- administrarea unei doze suplimentare (administrată după finalizarea schemei primare de vaccinarea) a unui vaccin împotriva COVID-19 cu autorizație de introducere pe piață în termenii Regulamentului (CE) nr. 726/2004.
Certificat de testare, care atestă că titularul a fost supus:
- unui test molecular de amplificare a acidului nucleic NAAT, în ultimele 72 de ore, cu rezultat negativ; sau unui test rapid de antigen cuprins în lista elaborată de Comisia Europeană pe baza Recomandării Consiliului din 21 ianuarie 2021, privind cadrul comun pentru utilizarea și validarea testelor rapide de detectare a antigenilor pentru COVID-19 și recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor în cadrul UE, în ultimele 24 de ore, cu rezultat negativ.
- Certificat de vindecare care atestă că titularul s-a vindecat cu cel puțin 11 zile înainte, dar nu mai mult de 180 de zile, de infecția cu SARS-COV-2, care a fost confirmată în urma unui rezultat pozitiv al unui test NAAT.
10. Croaţia
Începând cu 1 mai 2022, la intrarea în Republica Croația nu mai este obligatorie prezentarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID sau a rezultatului negativ al testării anti-COVID.
11. Cipru
Următoarele documente sunt solicitate la intrarea în Republica Cipru:
- Persoanele cu vârsta de 12 ani și peste, care sosesc din România sau din alte state ale Uniunii Europene, care au fost vaccinate și/sau au trecut prin COVID-19, trebuie să prezinte certificatul EUDCC (Certificatul Digital European). Pentru persoanele provenind din state terțe, este necesar echivalentul EUDCC (un certificat de vaccinare valabil din partea autorităților competente ale oricărui stat terț, cu condiția ca schema dozelor necesare de vaccin acceptate de Republica Cipru să fi fost finalizată).
- Condițiile acceptării certificatului de vaccinare de către Republica Cipru pot fi consultate pe pagina de internet: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/uploads/07042022_newflightplan_EN.pdf sau pe: Covid19 Travel Protocol (visitcyprus.com).
- Persoanele cu vârsta de 12 ani și peste, care sosesc din România și care nu sunt vaccinate sau nu dețin un certificat de vaccinare sau de vindecare valabil, trebuie:
- să efectueze un test tip PCR cu 72 de ore înainte de plecare sau un test antigen rapid în termen de 24 de ore înainte de plecare, al cărui rezultat să fie negativ. Testele rapide efectuate personal (self-test) nu sunt acceptate.
Folosirea măștii de protecție este obligatorie în aeroporturie din Republica Cipru. Persoanele care nu vor respecta această măsură vor fi amendate cu 300 de euro.
Sursă date: Ministerul Afacerilor Externe www.mae.ro