Din cuprinsul articolului
Principalele alimente care irită colonul. Evitați-le dacă nu vreți să aveți probleme. Acestea pot provoca sindromul colonului iritabil, afecțiune ce se poate…
Chiar dacă alimentele ce irită colonul sunt diferite de la o persoană la alta, există câteva care, scoase din alimentație, au ca rezultate: balonări și crampe mai puține, precum și mișcări intestinale mai regulate.
Foarte bune pentru sănătatea colonului sunt fibrele alimentare ce adaugă volum în dietă și, în general, ajută la menținerea sănătății intestinului. Alimentele care sunt bogate în fibre includ:
– cereale integrale
– legume
– fructe
Există două tipuri de fibre care se găsesc în alimente:
– insolubile
– solubile
Majoritatea alimentelor vegetale conțin atât fibre insolubile, cât și solubile, dar unele alimente sunt bogate într-un singur tip. Fibrele solubile sunt concentrate în fasole, fructe și produse din ovăz.
Fibrele insolubile sunt concentrate în produsele din cereale integrale și în legume și reprezintă o alegere excelentă pentru majoritatea persoanelor cu sindromul colonului iritabil.
Colegiul American de Gastroenterologie (ACG) recomandă administrarea de suplimente de fibre solubile, cum ar fi psyllium, ca un tratament ieftin și eficient pentru sindromul colonului iritabil.
Pe de altă parte, ei spun că fibrele insolubile, cum ar fi tărâțele de grâu, pot înrăutăți durerea și balonarea.
Toleranța la fibre este diferită pentru diferite persoane. Alimentele bogate în fibre insolubile pot agrava simptomele la unele persoane, dar alte persoane cu sindromul colonului iritabil nu au probleme cu aceste alimente.
În plus, unele alimente bogate în fibre solubile, cum ar fi fasolea, pot cauza probleme pentru unele persoane care au sindromul colonului iritabil.
După cum puteți vedea, dieta și sindromul colonului iritabil este foarte individualizată și este posibil ca anumite alimente bogate în fibre să nu vă convină, în timp ce altele pot îmbunătăți simptomele.
Dacă alimentele de acest tip cauzează simptome, încercați să luați în schimb suplimente de fibre solubile.
Glutenul se găsește în cereale, inclusiv în secară, grâu și orz, care poate cauza probleme pentru unele persoane cu sindromul colonului iritabil.
Organismul unor persoane are o reacție imunitară gravă la gluten, cunoscută sub numele de boala celiacă. Alții pot avea o intoleranță la gluten. Aceste afecțiuni au simptome comune cu sindromul colonului iritabil cu preponderență diareică.
Boala celiacă este o tulburare autoimună. Aceasta afectează celulele intestinale, ceea ce duce la o absorbție deficitară a nutrienților. Cauzele intoleranței la gluten, sau sensibilitatea la gluten non-celiacă, sunt mai puțin bine definite.
Cercetările sugerează că o dietă fără gluten poate îmbunătăți simptomele sindromul colonului iritabil la aproximativ jumătate dintre persoanele studiate, conform unui studiu din 2015.
Unii medici recomandă ca persoanele cu sindromul colonului iritabil să încerce să evite glutenul pentru a vedea dacă simptomele lor se ameliorează. Dacă observați că glutenul vă înrăutățește simptomele, este posibil să doriți să încercați o dietă fără gluten.
Vestea bună este că tot mai multe produse fără gluten apar pe piață într-un ritm rapid. Dacă nu vă puteți lipsi de pizza, paste, prăjituri sau fursecuri, le puteți înlocui oricând cu opțiuni fără gluten.
Mai mult, sunt disponibile multe alternative integrale și nutritive la cerealele și făinurile care conțin gluten, inclusiv:
– quinoa
– sorgum
– ovăz
– hrișcă
– făină de migdale
– făină de nucă de cocos
Lactatele pot cauza probleme la persoanele cu sindromul colonului iritabil din mai multe motive.
În primul rând, multe tipuri de lactate sunt bogate în grăsimi, ceea ce poate duce la diaree. Trecerea la lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi poate reduce simptomele.
În al doilea rând, multe persoane cu sindromul colonului iritabil raportează că laptele este un factor declanșator al simptomelor lor, deși nu este clar dacă persoanele cu sindromul colonului iritabil sunt mai susceptibile de a avea o adevărată intoleranță la lactoză.
Dacă simțiți că lactatele sau produsele lactate vă provoacă probleme digestive inconfortabile, luați în considerare trecerea la alternative lactate, cum ar fi laptele vegetal și brânza pe bază de soia.
Dacă trebuie să renunțați complet la lactate, concentrați-vă pe consumul altor alimente bogate în calciu, cum ar fi:
– verdețuri
– fasole
– nuci
– sardine
– semințe
Alegerea alimentelor bogate în calciu este recomandată în detrimentul suplimentelor de calciu, deoarece suplimentele pot face mai mult rău decât bine în majoritatea cazurilor, după cum se subliniază într-un studiu din 2017.
Cartofii prăjiți și alte alimente prăjite sunt comune în dieta occidentală tipică. Cu toate acestea, consumul excesiv poate cauza probleme de sănătate. Conținutul ridicat de grăsimi poate fi deosebit de greu pentru sistemul persoanelor cu sindromul colonului iritabil.
Prăjirea alimentelor poate schimba de fapt compoziția chimică a alimentelor, făcându-le mai greu de digerat, ceea ce duce la simptome digestive inconfortabile.
Pentru o opțiune mai sănătoasă, încercați în schimb să gătiți la grătar sau să coaceți alimentele preferate.
Fasolea, lintea și mazărea sunt, în general, o sursă excelentă de proteine și fibre, dar pot provoca simptome pentru sindromul colonului iritabil. Acestea conțin compuși numiți oligozaharide care sunt rezistenți la digestia de către enzimele intestinale.
În timp ce fasolea poate crește volumul în scaun pentru a ajuta la constipație, ele cresc, de asemenea:
– gaze
– balonare
– crampe
Încercați să evitați fasolea pentru a vedea dacă acest lucru vă ajută cu simptomele sindromului colonului iritabil. Sau, atunci când mâncați fasole sau linte, înmuiați-le peste noapte și apoi clătiți-le înainte de a le găti poate ajuta organismul să le digere mai ușor.
Unii oameni jură pe cafeaua de dimineață pentru regularitatea digestivă. Dar, la fel ca toate băuturile cu cofeină, cafeaua are un efect de stimulare asupra intestinelor care poate provoca diaree.
Cafeaua, sucurile și băuturile energizante care conțin cofeină pot fi factori declanșatori pentru persoanele cu sindromul colonului iritabil.
Dacă aveți nevoie de un stimulent de energie sau de un stimulent, luați în considerare posibilitatea de a mânca o mică gustare sau de a merge la o plimbare rapidă în schimb.
Alimentele procesate tind să conțină o mulțime de:
– sare adăugată
– zahăr
– grăsimi
Printre exemplele de alimente procesate se numără:
1. chipsuri
2. mâncăruri congelate prefabricate
3. carne procesată
4. alimente prăjite
Consumul în exces al acestor ingrediente poate duce la probleme de sănătate pentru oricine. În plus, acestea conțin adesea aditivi sau conservanți care ar putea declanșa crize de colon iritabil.
O analiză din 2019 a constatat că un consum a 4 porții de alimente ultraprocesate pe zi a fost legat de un risc mai mare de a dezvolta sindromul colonului iritabil, împreună cu:
– cancer
– obezitate
– tensiune arterială ridicată
Atunci când este posibil, prepararea meselor acasă sau cumpărarea de produse proaspete este o alternativă sănătoasă la cumpărarea de alimente procesate.
Fără zahăr nu înseamnă că este bun pentru sănătate – mai ales când vine vorba de sindromul colonului iritabil.
Îndulcitorii fără zahăr sunt obișnuiți în:
– bomboane fără zahăr
– gumă de mestecat
– majoritatea băuturilor dietetice
– apa de gură
Înlocuitorii de zahăr utilizați în mod obișnuit includ:
– alcooli de zahăr
– îndulcitori artificiali
– îndulcitori naturali fără calorii, cum ar fi stevia
Îndulcitorii artificiali, care pot avea efecte negative asupra sănătății, pot conține ingrediente precum:
– sucraloză
– acesulfam de potasiu
– aspartam
Research arată, de asemenea, că alcoolii din zahăr sunt greu de absorbit de către organism, în special în cazul persoanelor cu sindromul colonului iritabil, cauzând:
– gaze
– disconfort digestiv
– efecte laxative
Alcoolii de zahăr obișnuiți care pot provoca simptome pentru sindromul colonului iritabil includ:
– sorbitol
– manitol
Citirea etichetelor cu ingrediente ale oricărui produs fără zahăr vă va ajuta să evitați acești compuși, notează DC Medical.
De asemenea, pe lista acestora produse ce irită colonul se mai găsesc și: ciocolata, alcoolul, ceapa și usturoiul.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…