Sari la conținut

Principalele 8 SEMNE care anunță prezența CHEAGURILOR DE SÂNGE

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum se formează cheagurile de sânge

Cheagurile de sânge care călătoresc prin vene sunt foarte insidioase – de aceea este important să cunoaștem semnele acestora. Statisticile arată că șapte din zece persoane suferă de tromboză, iar într-unul din patru cazuri tromboembolismul duce la deces.

Medicii atrag atenţia că, uneori, cheagurile de sânge apar acolo unde nu este nevoie de ele – în vene – și interferează cu circulația normală a sângelui. Situația devine deosebit de gravă atunci când fragmente din cheag se desprind și trec prin fluxul sanguin: dacă unul dintre ele blochează o arteră pulmonară, poate duce la deces. Acest lucru se poate întâmpla foarte repede: o persoană tocmai a vorbit și a râs, iar acum începe să se sufoce și să moară.

Prin urmare, potrivit medicilor, este foarte important să știți ce semne indică apariția cheagurilor de sânge:

1. Umflarea unui picior sau a unui braț

Nu trebuie să vă faceți griji dacă vi se umflă picioarele în timpul unui zbor sau al unei călătorii cu mașina – acest lucru este normal. Cu toate acestea, umflarea unui picior sau a unui braț „de nicăieri” este un motiv pentru a fi precaut.

„Un cheag poate bloca circulația sângelui la extremități și poate provoca umflături. Așadar, fiți vigilenți, mai ales dacă simptomul este însoțit de durere”, spune Dr. Luis Navarro.

grupă de sânge
sursa foto: arhiva doctorul zilei

2. Durere la picior sau la braț

După cum explică Dr. Navarro, durerea nu numai că poate însoți alte semne de tromboză, dar poate apărea și separat de acestea. „Din nefericire, este foarte ușor să confunzi o astfel de durere cu o crampă sau cu o întindere musculară, așa că adevărata cauză rămâne adesea nerecunoscută”, spune Lewis.

El sfătuiește să se acorde atenție la crampele bruște la nivelul membrelor, mai ales dacă pielea de pe acestea și-a schimbat culoarea.

3. Înroșirea pielii

Din punct de vedere tehnic, o vânătaie este un tip de cheag de sânge (care, bineînțeles, nu este un motiv de îngrijorare). Un hematom și un cheag de sânge au un lucru în comun – pielea își poate schimba culoarea din cauza lor.

Cu toate acestea, o tromboză arată diferit de o vânătaie: veți vedea roșeață, nu dungi galbene și albastre, iar zona brațului sau a piciorului va fi mai caldă la atingere decât restul corpului. De asemenea, durerea provocată de un cheag de sânge este constantă – nu va apărea și dispărea.

4. Durerea toracică

De obicei sugerează un atac de cord, dar poate fi un simptom al unei embolii pulmonare. „Tromboembolismul și infarctul miocardic sunt însoțite de același simptom – durerea toracică.

Cel mai important indiciu constă în respirație: durerea unei embolii crește cu fiecare respirație. Oricare ar fi cauza durerii toracice severe, totuși, ar trebui să apelați imediat la o ambulanță”, spune Dr. Navarro.

5. Lipsa de aer

Un cheag de sânge în plămâni interferează cu fluxul de oxigen, motiv pentru care o persoană poate începe să se sufoce. „Dacă brusc dezvoltați dificultăți de respirație care vă împiedică să urcați scările, deși cu o zi înainte nu ați experimentat nicio dificultate, sunați la urgență”, spune George P. Teitelbaum, MD, un neuroradiolog.

6. Tusea

Tusea începe din cauza iritației plămânilor cauzate de lipsa de oxigen. „De obicei este uscată, dar la unii oameni se formează mucus sau sânge. Dacă tusea este însoțită de dificultăți de respirație și dureri în piept, nu așteptați – chemați ambulanța”, recomandă Navarro.

7. Palpitații cardiace

O frecvență cardiacă crescută este un alt mod în care organismul luptă cu lipsa de aer. Potrivit doctorului Teitelbaum, în cazul unui blocaj brusc al arterei pulmonare de către un cheag de sânge, bătăile inimii pot fi foarte înfricoșătoare – zguduie literalmente pieptul.

Un astfel de simptom, mai ales atunci când este combinat cu dureri puternice și dificultăți de respirație, este un motiv pentru a solicita imediat asistență medicală.

8. Pierderea cunoștinței

Leșinul nu este cel mai frecvent simptom al trombozei, dar statisticile arată că 17% dintre oameni au fost spitalizați tocmai din cauza pierderii cunoștinței.

„Creierul este foarte sensibil la modificările nivelului de oxigen și la presiunea sângelui, așa că embolia pulmonară poate fi însoțită de amețeli și lipsă de energie”, explică Dr. Lewis Nelson, șeful Departamentului de Medicină de Urgență de la Rutgers School of Medicine. din New Jersey.

Ce trebuie să faceți dacă credeți că aveți o tromboză?

„Totul depinde de cum vă simțiți. Dacă aveți dificultăți de respirație, dificultăți de mișcare și dureri în piept, sunați imediat la 112.

Dacă piciorul este umflat și dureros, mergeți la medic și discutați cu el următorii pași. Nu uitați, de asemenea, că tratamentul nu se termină atunci când cheagul de sânge dispare – dacă aveți această problemă, aveți nevoie de o monitorizare medicală constantă”, sfătuiește Dr. Teitelbaum.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel