Sari la conținut

Prin ce schimbări trec femeile după 40 de ani și ce analize medicale ar trebui să-și facă?

Corpul femeii incepe sa se schimbe de la 35 de ani, iar modificarile se vor accentua atuncidupă 40 de ani. Iata cateva transformari care apar dupa 35 de ani in organismul femeilor si care, uneori, sunt dificil de controlat:

Cresterea procentului de grasime, desi mananci la fel

Dupa 30 de ani, metabolismul incepe sa scada, asta inseamna ca mai putine calorii sunt arse pe minut. La aceasta se adauga, dupa 35, dar mai ales dupa 40 de ani, pierderea masei musculare. Problema este ca metabolismul se bazeaza tocmai pe masa musculara activa.

Redistribuirea grasimii după 40 de ani

Pana la 40-45 de ani, grasimea e localizata mai ales pe solduri, fese, picioare. Dar atunci cand hormonii incep sa scada, iar femeia se indeparteaza de perioada de maxima fertilitate, grasimea este redistribuita spre abdomen, crescand riscul de boli cardiovasculare.

Brate si picioare flasce

Acest lucru se intampla pentru ca exista o pierdere a masei musculare si a tonusului. Se poate intampla chiar si in cazul femeilor care reusesc sa isi mentina masa musculara, insa, ca o consecinta a cresterii cantitatii de grasime, se pierde tonusul muscular. Ca sa previi acest rezultat, trebuie sa faci exercitii zilnic.

Pierderea elasticitatii pielii

Desi este posibil sa-ti cosolidezi masa musculara si sa elimini excesul de grasime, pielea ramane „lasata”. Exista tratamente cosmetice si chirurgicale care pot imbunatati aspectul, dar nu este usor sa recuperezi elasticitatea pielii.

Tendinta de crestere a tensiunii si colesterolului

Lipsa de activitate fizica, fumatul, dieta bazata pe fast-food si stresul provoaca dupa 45 de ani, hipertensiunea si hipercolesterolemia. La 35 de ani, este important sa va verificati colesterolul, trigliceridele si nivelul zaharului in sange, mai ales daca aveti un istoric familial. Daca persoana este sedentara, aceste efecte pot sa apara si in lipsa factorului ereditar.

După 40 de ani apar dureri de coloana 

Odata cu inaintarea in varsta coloana vertebrala este solicitata din ce in ce mai mult, adaugandu-se excesul de greutate, stilul sedentar de viata si stresul. Astfel, deja la varsta de 35 de ani, sau chiar mai devreme, apar primele semne de afectare a spatelui.

Modificarile degenerative ale discurilor intervertebrale pot incepe de la varste timpurii, avand un caracter evolutiv. Daca in urma cu 10 ani degradarea discului intervertebral era identificata de la varsta de 18-20 de ani, astazi pragul de aparitie a acestor procese patologice a coborat la 14-15 ani. In timp, aceste modificari au ca rezultat scaderea inaltimii discului, diminuarea elasticitatii si o fragilitate crescuta a acestuia.

Ca rezultat este posibila aparitia unor protruzii („bombari”) discale sau a herniilor de disc. Acestea sunt cateva dintr-un cumul de simptome care pot avea ca rezultat aparitia durerilor de la nivelul spatelui.

Osteoporoza după 40 de ani

Aceasta boala este caracterizata prin pierderea de masa osoasa. Este important ca femeile tinere sa previne debutul acesteia printr-o dieta bogata in calciu, exercitii si forta musculara. Toate acestea au rolul de a creste rezistenta oaselor si a muschilor.

Daca dupa 35 de ani nu tinem greutatea sub control, nu mancam sanatos si corespunzator consumului energetic si varstei, nu ne antrenam zilnic, atunci sunt sanse mari sa ne confruntam cu toate modificarile descrise mai sus.

Mergeti la medic regulat pentru investigatii ale aparatului genital si ale sanilor. nu trebuie niciodata ratate daca va aflati intre 40-50 de ani. aceasta pentru ca schimbarile hormonale cresc riscul afectiunilor maligne.

Atentie maxima la starea de sanatate, daca va aflati in asa-numita fereastra hormonala. Aceasta este recomandarea medicilor pentru femeile cu varsta intre 40 si 50 de ani. Este o decada predispusa la aparitia bolilor aparatului genital.

Dupa 40 de ani si pana la aparitia menopauzei, nu ratati examenele ginecologice anuale amanuntite.

Nu e vorba ca femeia are bufeuri, nu doarme noaptea, ca e anxioasa. Femeia trebuie sa isi faca un consult ginecologic, o ecografie, un bilant hormonal pentru a vedea daca nu se intampla ceva pentru care ea nu are o perceptie foarte definibila„, spune Gabriel Lemente, medic primar ginecolog.

Intre 40 si 50 de ani apare asa-numita fereastra hormonala. Este vorba despre schimbari hormonale care pot afecta sanii si endometrul, adica mucoasa uterului.

Mai ales in perioada de peri-menopauza, 40-50 de ani, cand apare o dereglare homonala la nivelul organismului, atunci aceasta modificare de hormoni poate sa determine o crestere a tumorilor si o transfomarea a acestor tumori benigne in tumori maligne„, afirma Ioan Stoian, medic prima ginecolog.

Astfel, specialistii sustin ca o tumora benigna de la san ar trebui extirpata.

Si in privinta fibroamelor, recomandarea extirparii este valabila, chiar daca riscul de transformare maligna este mic.

Tot in aceasta perioada, mergeti regulat la medic pentru evaluarea intregului organism, supus schimbarilor hormonale.

In felul acesta, impactul dezechilibrelor hormonale este redus.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel