Sari la conținut

Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar e testat pe pacienți

cancer pulmonar
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicii au început să testeze pe pacienți primul vaccin mondial bazat pe ARNm împotriva cancerului pulmonar, iar experții consideră că această inovație are un potențial „revoluționar” de a salva mii de vieți.

Cancerul pulmonar reprezintă principala cauză de deces prin cancer la nivel global, provocând aproximativ 1,8 milioane de morți anual. În stadiile avansate ale bolii, în care tumorile s-au răspândit, ratele de supraviețuire sunt extrem de scăzute.

Noua injecție, denumită BNT116 și dezvoltată de BioNTech, se bazează pe tehnologia ARNm și are rolul de a instrui organismul să identifice și să distrugă celulele canceroase, prevenind în același timp recidiva bolii. Studiul clinic de fază 1, care marchează prima testare a BNT116 pe subiecți umani, a fost demarat în 34 de centre de cercetare din șapte țări: Regatul Unit, Statele Unite, Germania, Ungaria, Polonia, Spania și Turcia, potrivit The Guardian. 

În Regatul Unit, șase centre de cercetare, situate în Anglia și Țara Galilor, au început să administreze vaccinul. Primul pacient britanic a primit doza inițială marți. Aproximativ 130 de pacienți, de la stadii incipiente ale bolii până la forme avansate sau recurente, vor fi înscriși în acest studiu, dintre care aproximativ 20 provin din Regatul Unit.

Primul vaccin ARNm împotriva cancerului pulmonar

Vaccinul utilizează ARN mesager (ARNm), similar cu tehnologia folosită în vaccinurile COVID-19, și funcționează prin prezentarea sistemului imunitar a unor markeri tumorali specifici pentru cancerul pulmonar cu celule non-small (NSCLC), cea mai frecventă formă a bolii. Scopul este de a stimula răspunsul imun al organismului împotriva celulelor canceroase, păstrând în același timp celulele sănătoase intacte, spre deosebire de chimioterapie.

Profesorul Siow Ming Lee, consultant oncolog medical la University College London hospitals NHS foundation trust (UCLH) și coordonator al studiului în Regatul Unit, a declarat: „Intrăm acum într-o eră foarte interesantă în studiile clinice de imunoterapie bazate pe ARNm pentru tratamentul cancerului pulmonar. Această tehnologie reprezintă următoarea mare etapă în tratamentul cancerului.”

Participarea pacienților și impactul potențial

Janusz Racz, în vârstă de 67 de ani din Londra, a fost primul pacient care a primit vaccinul în Regatul Unit. Diagnosticul său a fost confirmat în luna mai, iar imediat după aceea a început chimioterapia și radioterapia. Racz, un specialist în inteligență artificială, a fost motivat de cariera sa să participe la acest studiu, considerând că progresele în medicină depind de implicarea pacienților în astfel de cercetări. „Sper că acest nou tratament va fi benefic pentru mine și va contribui la dezvoltarea unei metode care să ajute alți pacienți”, a spus Racz.

El a primit marți șase injecții succesive, fiecare conținând fire diferite de ARN, la National Institute for Health Research UCLH Clinical Research Facility. În următoarele săptămâni, va continua tratamentul cu doze săptămânale timp de șase săptămâni și apoi la fiecare trei săptămâni pentru încă 54 de săptămâni.

Speranțe pentru viitor

Profesorul Lee a menționat: „Sperăm că acest tratament suplimentar va împiedica recidiva cancerului, care este o problemă frecventă chiar și după operație și radioterapie. După 40 de ani în cercetarea cancerului pulmonar, am văzut progrese semnificative și sperăm ca acest vaccin ARNm, combinat cu imunoterapia, să ofere un impuls suplimentar. Intenționăm să avansăm la fazele 2 și 3 ale studiului și, eventual, să facem din acest vaccin un standard de îngrijire la nivel mondial.”

În luna mai, The Guardian a dezvăluit că mii de pacienți din Anglia vor fi implicați într-un program inovator de „potrivire” a vaccinurilor împotriva cancerului, destinat salvării vieților. Acest program oferă pacienților eligibili acces la studii clinice pentru vaccinuri care ar putea reprezenta un nou început în tratamentul cancerului.

Lord Vallance, ministrul științei, a salutat inițiativa, afirmând că „această abordare are potențialul de a salva viețile a mii de persoane diagnosticate cu cancer pulmonar anual”. Racz speră că, după finalizarea tratamentului, va putea reveni la alergat și va reuși să își îndeplinească visul de a termina Maratonul de la Londra.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel