Sari la conținut

Primul test pentru HIV care poate fi făcut acasă. Funcționează pe baza unei probe de salivă și rezultatul apare în 15 minute

În prima jumătate de an peste 300 de români au primit un diagnostic zguduitor: infecţie cu HIV. În ţară noastră cifrele privind noi îmbolnăviri cu virusul care provoacă SIDA nu scad. Nu avem o strategie naţională care să cuprindă testări gratuite.

În timp ce Ministerul Sănătăţii nu acordă nici un leu pentru analize rapide şi lasă totul în seama ONG-urilor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a dat undă verde primului auto-test HIV, care funcţionează pe baza unei probe de salivă.

Diagnostic HIV absent sau prezent, în 15 minute, asta promite primul produs destinat folosirii acasă, de către cei care știu că e posibil să fie infectați, dar nu au curaj să se prezinte la medic.

Kit-ul a fost deja preaprobat de Organizația Mondială a Sănătății și va intra curând pe piață.

De fapt, OMS le cere insistent țărilor unde infecția nu e controlată, cum e România, cu 15.000 de bolnavi, să găsească resurse pentru teste rapide. La noi, analiza HIV cu rezultat pe loc e oferită gratuit doar de ONG-uri, în special consumatorilor de droguri și prostituatelor.

Testele de sânge sunt cumpărate dintr-un fond global pentru HIV, TBC și malarie. Banii ajung doar până în decembrie.

Testele folosite de Asociația Română Anti-SIDA în ambulanțele sociale parcate în locuri publice nu sunt disponibile în farmacii. Abia spre sfârșitul anului va începe probabil importul unor aparate similare celor folosite de diabetici pentru testarea glicemiei. Costul nu va fi acoperit de Casa de Asigurări, iar prețul va fi în jur de 150 de lei

De 10 ani Romania nu are o strategie națională de luptă împotriva SIDA. Ministerul Sănătății oferă diagnostic gratuit În strategia aflată în lucru vor fi cuprinse testările HIV în locuri non-medicale, de pildă caravane, în zone defavorizate. Mai mult, o serie de tratamente scumpe, aflate sub patent, ar putea fi înlocuite cu variante generice la fel de eficiente, dar cu costuri mai mici.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel