Sari la conținut

Primul spital SMART din România, dezvoltat de Microsoft

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Microsoft România anunță semnarea unui Memorandum de înțelegere cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, pentru colaborarea la dezvoltarea primului spital smart din România, un pas semnificativ către viitorul medicinei din țara noastră.

Acest proiect de referință își propune să revoluționeze îngrijirea medicală prin structuri inovatoare, facilități avansate și tehnologii inteligente.

Prin consolidarea colaborării dintre mediul academic și industria IT, va fi dezvoltat primul spital smart din România — un proiect strategic susținut de Guvernul României și implementat de UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, care va servi ca unitate pilot pentru digitalizarea completă a sistemului de sănătate din România.

Această colaborare va valorifica platforma de cloud computing Microsoft Azure, serviciile și soluțiile sale pentru a îmbunătăți livrarea serviciilor medicale, cercetarea și educația în cadrul spitalului smart George Emil Palade. Proiectul reprezintă o schimbare de paradigmă în livrarea serviciilor de sănătate, integrând tehnologie de vârf, design centrat pe pacient și un angajament față de cercetare și educație.

„Această colaborare cu Microsoft ne va permite să aducem soluții inovatoare în sectorul sănătății, îmbunătățind îngrijirea pacienților și avansând cercetarea și educația medicală.”, a declarat Leonard Azamfirei, Rector al UMFST G.E. Palade Târgu Mureș.

Bogdan Putinica, Director General Microsoft Europa Centrală EURA a adăugat: „Suntem încântați să colaborăm cu UMFST la acest proiect revoluționar. Combinând expertiza noastră tehnologică cu dedicarea UMFST pentru excelența medicală, ne propunem să stabilim un nou standard pentru sănătatea în România și dincolo de aceasta.”

Printre obiectivele strategice ale parteneriatului se numără transferul de expertiză, integrarea tehnologiilor de vârf în asistența medicală (instrumente bazate pe AI și servicii cloud integrate) și schimbul de bune practici.

Memorandumul conturează cadrul pentru colaborarea strategică tehnică și de piață în domeniul sănătății, cercetării și educației, inclusiv activități de marketing comune, angajamente de vânzări și livrarea soluțiilor. Părțile vor explora oportunități de colaborare tehnică în domenii precum analiza datelor, învățarea automată, inteligența artificială, soluțiile de securitate și confidențialitate.

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel