Din cuprinsul articolului
Primul simptom comun pentru boala ficatului gras. Ficatul este unul dintre organele vitale care îndeplinește sute de funcții importante pentru organism. Acestea includ transformarea alimentelor în energie și eliminarea toxinelor din sânge.
Prin urmare, este de la sine înțeles că orice afectare a ficatului poate avea un impact devastator.Tulburarea afectează aproape un sfert (23%) din populația adultă din Europa, iar statisticile pentru România sunt similare.
După cum sugerează și numele, această afecțiune este cauzată de o acumulare de grăsime în ficat. Deși acest lucru ar putea să nu cauzeze inițial nicio problemă, în timp poate duce la leziuni de durată a ficatului.
Nedescoperită și netratată, boala evoluează, iar astfel poate duce la ciroza hepatică, insuficiență hepatică, carcinom hepatic, cancer și chiar moarte.
Cu toate acestea, un expert a avertizat că acest lucru ar putea fi dificil de făcut. Doctorul gastroenterolog Saurabh Sethi, din SUA, a dezvăluit că majoritatea persoanelor cu boală hepatică grasă nu vor experimenta „absolut nimic”.
„Nimeni nu ți-a spus acest lucru înainte, dar cel mai frecvent simptom numărul unu la persoanele cu boală de ficat gras, fie că este vorba de boala ficatului gras alcoolic sau de boala de ficat gras non-alcoolic, este absolut nimic.
https://www.tiktok.com/@doctorsethimd/video/7336245378163051822
De fapt, majoritatea oamenilor care suferă de boala ficatului gras nu au semne și simptome”, a spus dr. Sethi, într-un videoclip postat pe platforma de socializare TikTok.
El a explicat că boala este de obicei detectată prin teste medicale. „De obicei, este descoperit atunci când cineva este supus unui test de sânge sau orice scanare imagistică, cum ar fi o ecografie sau o scanare C, care arată fie un test hepatic anormal, fie depuneri de grăsime pe ficat.”
Dar acest lucru s-ar putea să nu reacționeze în toate cazurile de boală, a avertizat el.
„Ficatul gras este o boală foarte dificilă, deoarece 50% dintre oameni pot avea de fapt enzime hepatice normale. Așa că discutați cu medicul dumneavoastră dacă screening-ul pentru boala ficatului gras este potrivit pentru dumneavoastră”, a atenționat medicul.
Dr. Sethi a recomandat să cereți medicului dumneavoastră pentru un screening dacă aveți un risc ridicat de boală.
„Aceasta include persoanele cu antecedente familiale de boală hepatică grasă, dacă ați consumat alcool pentru o perioadă lungă de timp, dacă suferiți de sindrom metabolic, inclusiv obezitate, hipertensiune arterială, diabet sau colesterol crescut”, a mais spus dr. Sethi.
Potrivit NHS, „de obicei nu există” simptome ale bolii hepatice grase în stadiile incipiente.
Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…
Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…
Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…
Horoscop 25 noiembrie. Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…
Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…