Din cuprinsul articolului
Test cancer colon. Cancerul intestinului gros este o tumoră solidă care se formează prin înmulţirea necontrolată a unor celule, fapt ce duce la apariția unor polipi fie în colon, fie în rect. Intestinul gros (1,5 m) este format din cecum, colon (1,3 m) și rect. De aceea, cancerul intestinului gros se mai numește și cancer colorectal.
Depistat la timp, acest tip de cancer poate fi tratat. Una dintre cele mai simple metode de depistare este testul hemocult, care are ca scop identificarea sângerărilor ascunse în scaun. Acest test poate fi făcut ușor, acasă. În cazul în care aceste sângerări există, este impetuos necesar să mergeți de îndată la medic.
Testul pentru hemoragii oculte in fecale sau testul hemocult este un test de laborator folosit pentru a verifica probele de scaun pentru sange ocult – sange care nu se vede cu ochiul liber. Sangele ocult din fecale poate indica uneori un cancer de colon sau polipi in colon sau rect – desi nu toate tipurile de cancer sau polipi sangereaza.
De obicei, sangele ocult este eliminat in cantitati atat de mici incat poate fi detectat numai prin substantele chimice utilizate intr-un test de acest tip. Daca sangele este detectat printr-un test hemocult, pot fi necesare teste suplimentare pentru a determina sursa sangerarii. Testul hemocult poate detecta doar prezenta sau absenta sangelui – nu poate determina factorii ce cauzeaza sangerarea. Deoarece testul poate detecta sangerari din aproape orice zona a tractului digestiv, mai multe afectiuni pot determina un rezultat pozitiv. Acestea includ esofagita, gastrita, ulcerul peptic, cancerul la stomac, colita ulcerativa, cancerul colorectal, polipii sau hemoroizii.
”Cancerul colonului este de multe ori asimptomatic până în stadii avansate. Cu cât este diagnosticat mai precoce, cu atât șansele de vindecare cresc. De aceea, este foarte important ca oamenii să vină la medic, să nu se teamă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!” spune medicul oncolog dr. Adina Croitoru.
Intervenția chirurgicală este cea mai frecventă metodă de tratament, dar în funcție de stadiul bolii, poate fi nevoie de chimioterapie sau radioterapie.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…