Din cuprinsul articolului
Test pentru cancer colon, ușor de făcut acasă. Cancerul intestinului gros este o tumoră solidă care se formează prin înmulţirea necontrolată a unor celule, fapt ce duce la apariția unor polipi fie în colon, fie în rect.
Intestinul gros (1,5 m) este format din cecum, colon (1,3 m) și rect. De aceea, cancerul intestinului gros se mai numește și cancer colorectal.
Depistat la timp, acest tip de cancer poate fi tratat. Una dintre cele mai simple metode de depistare este testul pentru depistarea hemoragiilor oculte care are ca scop identificarea sângerărilor ascunse în scaun. Acest test poate fi făcut ușor, acasă. În cazul în care aceste sângerări există, este impetuos necesar să mergeți de îndată la medic.
Testul de depistare a hemoragiilor oculte reprezinta in prezent prima investigatie de screening pentru cancerul colorectal intrucat polipii si tumorile colonice pot determina pierderea de cantitati mici de sange in scaun. Rata de sângerare în cazul polipilor crește odată cu marimea polipilor, iar în cazul cancerului colorectal cu stadiul acestuia.
Testul de hemoragii oculte nu stabilește diagnosticul, ci facilitează selecția pacienților cu risc pentru investigatii ulterioare specifice cum ar fi colonoscopia. Studiile au arătat că folosirea acestui test a redus semnificativ mortalitatea prin cancer colorectal.
Cum se realizeaza testul
Pacientul își cumpără un kit de recoltare din farmacie sau din clinicile specializate în probleme digestive. Recoltarea se realizează din scaun, la domiciliu fără a necesita schimbări de dietă sau oprirea vreunui tratament. Ulterior, recipientul trebuie dus, în termen de 5 zile la clinică sau la un laborator unde se realizează citirea testului.
Unele teste de depistare a hemoragiilor oculte sunt cantitative și permit clasificarea riscului în: absent, risc de polipi mici, risc de polipi avansați și risc de cancer colorectal.
”Cancerul colonului este de multe ori asimptomatic până în stadii avansate. Cu cât este diagnosticat mai precoce, cu atât șansele de vindecare cresc. De aceea, este foarte important ca oamenii să vină la medic, să nu se teamă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!” spune medicul oncolog dr. Adina Croitoru.
Intervenția chirurgicală este cea mai frecventă metodă de tratament, dar în funcție de stadiul bolii, poate fi nevoie de chimioterapie sau radioterapie.
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…