Sari la conținut

Primul semn care anunţă cancerul de colon. Mergi de urgenţă la medic dacă observi ASTA!

cancer colorectal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome cancer colorectal

Care sunt semnele și simptomele cancerului colorectal? Este posibil ca cancerul colorectal să nu provoace simptome imediat. De fapt, multe dintre simptomele cancerului colorectal pot fi cauzate și de alte probleme, cum ar fi infecția, hemoroizii, sindromul colonului iritabil sau boala inflamatorie a intestinului.

Este important să fiți verificat dacă aveți oricare dintre următoarele probleme. În multe cazuri, persoanele care au aceste simptome nu au cancer. Dar ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți oricare dintre simptome, astfel încât cauza să poată fi găsită și tratată.

  • modificare a obiceiurilor intestinale, cum ar fi diareea, constipația sau îngustarea scaunului, care durează mai mult de câteva zile
  • Un sentiment că trebuie să ai o mișcare intestinală care nu este ușurată dacă ai una
  • Sângerare rectală cu sânge roșu aprins
  • Sânge în scaun, care l-ar putea face să arate maro închis sau negru
  • Crampe sau dureri abdominale (de burtă).
  • Slăbiciune și oboseală
  • Pierderea in greutate fara sa incerci

Adesea, cancerul colorectal nu provoacă simptome până când nu a crescut sau s-a răspândit. De aceea, cel mai bine este să fii testat pentru cancerul colorectal înainte de a avea vreun simptom. Cancerul colorectal care este depistat devreme prin screening, înainte de a avea simptome, ar putea fi mai ușor de tratat. Screening-ul poate preveni chiar unele tipuri de cancer colorectal prin găsirea și îndepărtarea excrescentelor precanceroase numite polipi.

Cum stie medicul daca este cancer?

Dacă aveți simptome care ar putea fi cauzate de cancerul colorectal sau dacă un test de screening arată ceva care nu este normal, medicul dumneavoastră va dori să facă mai multe teste pentru a găsi cauza.

Medicul dumneavoastră vă va întreba despre istoricul dumneavoastră medical pentru a afla despre posibilii factori de risc, inclusiv pentru a verifica simptomele. Este important să-ți cunoști istoria familiei. De asemenea, veți fi întrebat dacă aveți simptome și, dacă da, când au început și de cât timp le aveți.

Ca parte a unui examen fizic, medicul dumneavoastră vă va examina cu atenție abdomenul pentru a detecta mase sau organe mărite și, de asemenea, va examina restul corpului. Este posibil să aveți și un examen rectal digital (DRE). În timpul acestui test, medicul introduce un deget lubrifiat și înmănușat în rect pentru a detecta orice zone anormale.

Analize pentru cancerul colorectal

De asemenea, medicul dumneavoastră poate dori să faceți mai multe teste, cum ar fi:

  • Colonoscopia: o colonoscopie este un test în care un tub subțire cu o lumină la capăt este introdus prin anus, în rect și colon pentru a privi îndeaproape interiorul. Dacă orice noduli (masă) sau creștere anormală (polip), poate fi luată o bucată din el (o biopsie) și verificată în laborator pentru celule canceroase.
  • Biopsie: în timpul unei biopsii, medicul scoate o bucată mică de țesut acolo unde ar putea fi cancerul. Țesutul este verificat pentru celule canceroase. Acesta este cel mai bun mod de a afla dacă aveți cancer.
  • CT sau CAT: o scanare CT este ca o radiografie, dar imaginile din interiorul tău sunt mai detaliate. Scanările CT pot fi, de asemenea, folosite pentru a ajuta la efectuarea unei biopsii și pot arăta dacă cancerul s-a răspândit.
  • Ultrasunete: Pentru acest test, o baghetă mică este mutată pe piele. Emite unde sonore și captează ecourile. Ecourile sunt transformate într-o imagine pe ecranul unui computer. Este folosit pentru a ajuta la găsirea cancerului și pentru a vedea dacă s-a răspândit.
  • Teste genetice și proteine: celulele canceroase din țesutul biopsiei pot fi testate pentru gene sau proteine, cum ar fi KRAS, BRAF, MMR și MSI. Cunoașterea genelor sau proteinelor pe care le are cancerul dumneavoastră poate ajuta medicul să decidă dacă tratamente precum terapia țintită sau imunoterapia ar putea ajuta.

Alte teste, cum ar fi scanările RMN, raze X și teste de sânge pot fi, de asemenea, efectuate pentru a vedea cât de mare este cancerul și dacă s-a răspândit.

Ce se întâmplă dacă am cancer colorectal?

Dacă aveți cancer de colon sau rectal, tratamentul depinde de ce tip de cancer este, cât de mare este și dacă s-a răspândit.

Tratamentul poate include intervenții chirurgicale, radiații, chimioterapie, terapie țintită sau imunoterapie. Mulți oameni primesc mai mult de un tip de tratament. Este important să discutați deschis cu medicul dumneavoastră și să puneți întrebări dacă nu înțelegeți ceva.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel