Primul semn al diabetului, trecut neobservat. La ce să fii atent?
Din cuprinsul articolului
Diabetul apare atunci când glicemia, principala sursă de energie a organismului, este cu mult peste limite normale şi uneori simptomele sunt neobişnuite.
Există două tipuri de diabet: Diabetul de tip 1 înseamnă că organismul dumneavoastră nu produce suficientă insulină. Medicii diagnostichează de obicei această afecțiune la copii și adulți tineri.
Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip și înseamnă că organismul dumneavoastră nu utilizează insulina în mod corect. Șansele de a face boala cresc dacă sunteți supraponderal sau obez sau dacă alte persoane din familia dumneavoastră au diabet. Specialiştii spun că ambele tipuri de diabet au unele dintre aceleași semne de avertizare.
Semnale de alarmă transmise de corp
Primul semn, adesea trecut cu vederea, este senzaţia de foame crescută. Organismul tău transformă alimentele pe care le mănânci în glucoză, pe care celulele tale o folosesc pentru energie. Dar celulele tale au nevoie de insulină pentru a asimila glucoza.
Dacă organismul dnu produce suficientă insulină sau nu produce deloc insulină sau dacă celulele dumneavoastră rezistă insulinei produse de organism, glucoza nu poate ajunge în ele și nu aveți energie. Acest lucru vă poate face mai înfometat decât de obicei.
De asemenea, urinarea frecventă mai ales în timpul nopţii ar trebui să vă determine să consultaţi un medic diabetolog. O persoană obișnuită trebuie să urineze de obicei de patru până la șapte ori în 24 de ore, dar persoanele cu diabet pot face acest lucru mult mai des.
În mod normal, organismul dumneavoastră reabsoarbe glucoza pe măsură ce aceasta trece prin rinichi. Dar atunci când diabetul crește glicemia, este posibil ca rinichii să nu fie capabili să o readucă. Acest lucru determină organismul să producă mai multă urină, care elimină lichidele.
Semne neobișnuite ale diabetului de tip 2
Modificări ale vederii: vedere încețoșată, apariția de pete sau dungi plutitoare întunecate – rezultatul leziunii vaselor mici ale ochiului provocat de excesul de zahăr din sânge.
Modificări ale auzului: glicemia crescută pe termen lung afectează, de asemenea, vasele mici de sânge și nervii urechii interne.
Modificări ale dispoziției: sunt posibile tulburări de anxietate și depresie, modificări ale dispoziției datorate creșterilor de zahăr din sânge.
Simptome clasice ale diabetului de tip 2
sete puternică;
urinare frecventă;
ulcere care au nevoie de mult timp pentru a se vindeca;
amorțeală și slăbiciune a membrelor.
Valorile medii ale glicemiei
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între 70 şi 100 mg/dl, a jeun (dimineaţa, pe nemâncate) şi între 101 şi 140 mg/dl la 2 ore după masă (postprandial).
Specialiștii recomandă monitorizarea hemoglobinei glicozilate anual sau de fiecare dată când este nevoie. Deşi în majoritatea cazurilor nu sunt prezente simptome, nivelul crescut al zahărului din sânge poate să ducă la sete excesivă, urinare frecventă, vedere neclară sau oboseală prelungită.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).
Simptomele diabetului de tip 2 pot fi ușoare și se dezvoltă mai lent, în special la începutul evoluției bolii. Este posibil să treacă ani de zile fără să realizați că aveți această afecțiune.
Nu există prea multe diferențe în ceea ce privește semnele timpurii ale diabetului între bărbați și femei, dar pot exista unele contraste. Femeile cu această afecțiune pot avea infecții vaginale cu drojdie și infecții ale tractului urinar mai des, în timp ce bărbații cu diabet netratat tind să piardă masă musculară.