Sari la conținut

Primul semn al dependenței: NEGAREA. Medicii compară această dependență cu adicția de heroină

Ne trăim viața mult mai ușor de când aproape tot ce avem nevoie rezolvăm pe telefon, tabletă, laptop sau calculator. Dar cu ce preț? Pentru că, pe lângă faptul că ne plătim facturile, cumpărăm inclusiv mâncare sau comunicăm cu amicii de peste hotare foarte ușor pe internet, unii ajung să cadă pradă acestor gadget-uri care, doar teoretic, ne fac viața mai ușoară. Când și cum apare dependența ne dezvăluie conf.univ.dr. psihiatru Anamaria Ciubară

Dana Lascu

Doctorul Zilei: Dau dependență? Cât de ușor se instalează și de ce picăm ușor în „plasa” lor?

Dr. Anamaria Ciubară: Odată cu dezvoltarea tot mai puternică a tehnologiei,  au apărut atât oportunități și beneficii inimaginabile acum 30 de ani, cât și probleme (unele ajungând până în sfera patologicului), care nu au putut fi prevăzute inițial. Astfel, dezvoltarea tehnologică și în special a nano-tehnologiei, și implicit a gadget-urilor, a adus beneficii uriașe în dezvoltarea medicinei moderne, prin apariția unor noi metode de diagnostic și tratament (spre exemplu: capsulă inteligentă pentru endoscopia digestivă sau exoprotezele digitale în amputațiile membrelor).

 

Pe lângă confortul și creșterea calității vieții pe care le oferă persoanelor adulte, gadget-urile și-a găsit multiple aplicații practice în procesele educaționale și dezvoltarea psihomotorie, atât pentru copiii normali, cât și în cazul celor care prezintă diverse abilități.

Însă una dintre principalele probleme legate de tehnologie este apariția adicției legate de gadget-uri. Acest tip de adicție este similar cu celelalte tipuri de dependențe, manifestându-se prin următoarele simptome: creșterea toleranței, pierderea controlului, sindromul de sevraj, eșecul tentativei de renunțare la dependență, continuarea „consumului” în ciuda conștientizării efectelor negative, negarea existenței adicției, schimbări dramatice, neașteptate în viață personală.

Ești dependent dacă…

– Cum se manifestă? Cum îți dai seama că ești dependent?

– În 2006, psihiatrii de la Stanford University au elaborat și aplicat un chestionar care a avut ca obiectiv să stabilească dacă există un grad de compulsivitate în utilizarea internetului pe telefon. Deși rezultatele au fost semnificative statistic, aceștia concluzionează că este necesară o abordare mai profundă și efectuarea de studii suplimentare. Începând din acest an, apar în reviste prestigioase din literatură de specialitate peste 3.800 de articole privind studii care analizează diverse tipuri de dependențe dezvoltate în relație cu facilități tehnologice.

Pentru a putea spune dacă o persoană dă semne de dependenţă de facilități tehnologice trebuie observate anumite aspecte ca:

– Timpul zilnic petrecut în față calculatorului, telefonului, etc, în alt scop decât profesional;

– Perioada maximă dintre două utilizări ale gadget-ului pe care persoană o poate tolera;

– Relaţia dintre activitatea de pe gadget şi celelalte activităţi curente;

– Sentimentul oferit de această activitate (satisfacţie, excitare psihică, etc.)

– Capacitatea de a renunţa la începerea acestei activităţi sau de a o întrerupe dacă este necesar;

– Aspecte că atenţia acordată hranei şi îngrijirii corporale;

– Influenţa activităţii cu gadget-ul asupra vieții personale sociale, însingurare şi izolare, relaţii tensionate cu ceilalţi, în special cu rudele apropiate.

Tratamentul îl decide o echipă terapeutică

Dr. Zilei: Cum scapi de dependențele acestea în condițiile în care lumea modernă, practic, le încurajează?

Dr. Anamaria Ciubară: În cadrul protocoalelor terapeutice elaborate până în prezent, programul de tratament pentru dependența de gadget-uri este un program complex, cu multe componente menite să răspundă ansamblului de efecte și consecințe din viața fiecărei persoane, îmbinând armonios cele două elemente importante ale procesului de recuperare, și anume psihoterapia și tratamentul medicamentos.

Astfel, într-o primă etapă este desemnată o echipă terapeutică formată din manager de caz, terapeut individual și psihiatru, care analizează situația pacientului în ansamblul ei. Fiecare are rolul lui.

– Ce face fiecare membru din această echipă terapeutică?

– Managerul de caz urmărește aspectele familiale, sociale, profesionale și juridice împreună cu rolul acestora în recuperare (factori favorizanți și obstacole în recuperare). Psihiatrul are în vedere aspectele legate de sănătatea fizică și psihică, evaluează riscul de sevraj, apreciază necesitatea și modalitatea în care va fi realizată dezintoxicarea. Terapeutul individual în această etapă rolul său este de a identifica resursele personale ale pacientului, nivelul de conștientizare a afecțiunii, motivația pentru schimbare, încrederea în potențialul propriu de schimbare și importanța pe care o acordă recuperării. Pe baza acestor aspecte se dezvoltă un program individualizat de tratament: stabilirea obiectivelor, abordarea terapeutică, modalitățile de tratament, intervențiile, frecvența ședințelor, durata în timp, fiind recomandate și ajustate permanent în funcție de toți acești factori.

Comparabilă cu adicția de heroină

„Tinerii pasionaţi de gadget-uri pot cădea într-o dependenţă asemănătoare celei prezente în cazul consumatorilor de heroină. Activitatea pe diverse device-uri produce endorfine, de aceea dau dependență, la fel ca jocurile de noroc sau că drogurile (smoking included, să nu uităm). Așadar, este necesar un tratament similar celorlalte dependențe, tratament care în țările (mai) civilizate implică terapeuți specializați și activități create special pentru dependenții de gadget-uri și rețele socciale.

Simptome precum izolarea adolescenţilor în propria cameră, ignorarea familiei şi a prietenilor sau renunţarea la o alimentaţie şi o igienă regulată sunt întâlnite, conform medicilor americani, şi la dependenţii de droguri”, arată dr.

Anamaria Ciubară.

Conferința europeană de psihiatrie și sănătate mintală „Galatia 2018”

Universitatea Dunărea de Jos Galați – Facultatea de Medicină, și Spitalul de Psihiatrie Elisabeta Doamna Galați organizează la Galați, în perioada 09-13 mai 2018, European Conference of Psychiatry and Mental Health „Galatia 2018”. Principala temă, anul acesta, este interdisciplinaritatea în psihiatrie

– Dr.z.: Cum și de ce a fost aleasă această temă?

– Dr. Anamaria Ciubară: Tema este în concordanță cu trendul mondial al cercetării din domeniul psihiatriei, aceasta fiind o disciplină care interferă cu aproape toate specialitățile medicinei.

– Ce speakeri vor fi și de unde?

– Pe lângă lucările specifice, vor fi organizate și două zile de cursuri preconferință. Speakerii vor fi din toată Europa, dar au confirmat prezența și specialiști din Statele Unite și Asia, toți fiind experți internaționali confirmați.

– La ce participare va așteptați?

– Dacă anul trecut am avut peste 400 de participanți, anul acesta probabil că vor între 500 și 600 de participanți.

– Până când sunt înscrieri?

– Înscrierile se fac în mod continuu până în ziua deschiderii, inclusiv.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel