Din cuprinsul articolului
În timp ce multe femei se îngrijorează şi apelează la medicul de familie după ce descoperă un nodul mamar, un nou studiu atrage atenţia că există şi alte câteva simptome ale cancerului de sân.
Studiul, realizat de cercetătorii de la University College London, a constatat că una din șase femei (17%) diagnosticate cu cancer de sân a cerut mai întâi un consult medical după ce a avut alte simptome şi semne de alarmă decât un nodul mamar.
În studiul prezentat la conferința Institutului Național de Cercetare a Cancerului (NCRI) din Liverpool oamenii de știință au analizat datele a 2.300 de femei din Marea Britanie.
Consult medical preventiv la primele semnale de alarmă
Ei au descoperit că, în timp ce majoritatea femeilor cu cancer de sân au căutat ajutor de îndată ce au observat anomalii, cele care au avut alte simptome decât un nodul au avut mai multe șanse să întârzie să solicite sfatul cu până la 12 zile – aproape de două ori mai mult decât era nevoie pentru că femeile supraponderale sau obeze să facă o programare la medic. Mai mult, au descoperit că 15% dintre femei au așteptat trei luni.
„Cercetarea noastră arată că aproximativ una din șase femei diagnosticate cu cancer de sân prezintă alte simptome decât un nodul la sân”, spune Monica Ku, autor principal al studiului și cercetător în epidemiologie a cancerului la UCL. „Aceste femei sunt mai predispuse să întârzie vizita la medic decât femeile care au doar un nodul la sân”.
„Este extrem de important ca femeile să fie conștiente de faptul că un nodul nu este singurul simptom al cancerului de sân. Dacă sunt îngrijorate de orice semn în zona mamară, cel mai bun lucru pe care îl pot face este să consulte un medic cât mai curând posibil. Diagnosticarea cancerului într-un stadiu precoce este cu adevărat cheia pentru creșterea șanselor de supraviețuire”, a explicat medicul.
Care sunt semnele și simptomele cancerului de sân?
Pe lângă un nodul la sân, pe care 83% dintre pacienții diagnosticați îl aduc la medic, femeile ar trebui să solicite și sfaturi profesionale pentru:
– anomalii ale nivelul mameloanelor, inclusiv roșeață, cruste sau scurgeri incolore/sângeroase (7%)
– durere sau disconfort în zona pieptului (6%)
– anomalii ale pielii sânilor (2%)
– ulcere mamare (1%)
– umflare sau nodul la axilă (1%)
– dureri de spate sau musculare (1%)
– insuficiență respiratorie (mai puțin de 1%)
– modificări ale conturului sau formei sânilor (mai puțin de 1%).