Sari la conținut

Primul pacient cu Hepatita C care şi-a câştigat în instanţă dreptul la tratamentul fără interferon

Curtea de Apel Bucureşti a publicat ieri, 4 octombrie 2016, prima decizie prin  care un pacient cu Hepatita C, care nu putea beneficia gratuit de tratamentul fără interferon conform protocolului în vigoare, primeşte acest tratament rambursat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Potrivit deciziei aferente dosarului 5780/2/2016, instanţa „obligă pârâta (CNAS, n.r.) la acordarea către reclamant, pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală) a medicamentelor OMBITASVIRUM + Paritaprevirum + Ritonavirum + Dasabuvirum până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 5778/2/2016“. Decizia va fi pusă în aplicare imediat, prin Ordonanţă Președinţială.

Pacientul care şi-a câştigat acest drept în instanţă este bărbat, are 43 de ani şi 3 copii. Suferă de hepatita C, în stadiul F3 al bolii, şi a trecut deja prin două cure de interferon, de fiecare dată suferind recăderi.  

Procesul a început în luna august 2016. Este primul proces de acest fel pentru obţinerea tratamentului fără interferon.

Până în prezent, mai puţin de 5.000 pacienţi români au primit gratuit tratamentul fără interferon, iar contractul încheiat de CNAS pentru oferirea tratmentului expiră pe data de 9 octombrie 2016. Din informaţiile APAH-RO, negocierile pentru continuarea programului şi pentru semnarea unui nou contract nu au început încă.  

Conform statisticilor, ţara noastră se află pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numărului total de cazuri de hepatită C. Rata generală de depistare a hepatitei C este foarte scăzută în România, iar majoritatea pacienților sunt depistaţi în contextul unor analize sau la internarea în spital pentru alte afecțiuni. Deoarece mulţi pacienţi nu prezintă simptome, ajung la medic atunci când sunt în stadii avansate ale bolii.

Pentru declaraţii de presă pe acest subiect vă invităm astăzi, începând cu ora 15.00, la sediul APCR (Str. Lascar Catargiu, Nr. 45, Ap. 5, București).

Vor da declaraţii:

 

  • Dan Cimpoeru, avocat
  • Aparţinător pacient
  • Marinela Debu, Preşedinte APAH-RO

 

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel