Sari la conținut

Primul medicament ce tratează covid a ajuns astăzi într-un spital din România. Dr. Adrian Marinescu ne explică cum va fi distribuit

Dr. Adrian Marinescu
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Dr. Marinescu, despre valul de îmbolnăviri

Medicamentul împotriva covid-19 a ajuns și în România. Este vorba de 50.0000 de cutii de Molnupiravir, produse de către compania farmaceutică Merk.

Molnupiravir a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului la sfârșitul lunii noimbrie în regim de urgență.

Este extrem de important să se aibă în vedere faptul că medicamentul se poate administra doar după o evaluare clinică a unui medic.

„Ieri a ajuns prima tranşă de molnupiravir la Institutul Matei Balş din Capitală, este vorba despre 700 de cutii, ceea ce înseamnă tratamentul pentru 700 de pacienţi, fiecare cutie are 40 de capsule, sunt 8 capsule în fiecare zi pentru 5 zile. Sunt 700 de cutii pe care le avem deja”,afirmă medicul Adrian Marinescu.

Pacienții care vor beneficia de acest tratament

„Tratamentul va fi administrat prin intermediul centrelor de evaluare, în general vorbind. La centrul de evaluare de la Matei Balş, în urma evaluării pentru pacientul confirmat, la cei care au factori de risc, şi aici vorbim despre vârsta de peste 60 de ani, cei care au boli cronice, vor primi tratamentul în primele 5 zile de la debutul bolii, foarte important, pentru a fi într-adevăr eficient, în ideea de a reduce cât de mult riscul de a dezvota complicaţii. Practic, pacientul vulnerabil, în momentul în care primeşte tratament antiviral ar trebui să aibă o probabilitate mică de a ajunge la terapie intensivă, de fapt obiectivul principal.

Tratamentul, administrat in primele 5 zile de boală, pacienţilor care nu au nevoie de oxigen

Administrarea trebuie să se facă în primele 5 zile, vorbim despre formele uşoare şi formele medii, de pacientul simptomatic, dar care nu are nevoie de oxien, foarte important.

El asigură prevenţia secundară, deci pacientul este confirmat, şi când spun prevenţie secundară mă refer la faptul că nu va dezvolta o formă severă, cu necesar de oxigen şi să ajungă în final la terapie intensivă.

El are un rol de a preveni apariţia complicaţiilor”, a explicat pentru News.ro Dr. Adrian Marinescu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel