Organizația Mondială a Sănătății a emis primul ghid de recomandări, cu intervale clare și limitări potrivite copiilor, pentru “consumul” de tehnologie, joacă, odihnă și activitate fizică.
Studii recente arată că, în România, cei mici petrec, în medie, trei ore pe zi la televizor sau butonând telefonul și doar 40 de minute, jucându-se afară.
Pot fi de două feluri ai noștri copii: năzdrăvani, murdari, gălăgioși sau excesiv de cuminți și tăcuți, nemișcați și captivi în fața unui ecran.
Alarmați de numărul mare de ore în care copiii chiar începând de la vârste mici stau în fața televizorului, calculatorului, tabletei sau a telefonului, în fața unei generații care poartă ochelari încă de la clasa pregătitoare, Organizația Mondială a Sănătăţii avertizează părinţii!
Sub doi ani, copiii n-ar trebui să fie lăsaţi mai mult de o oră să stea nemișcați în cărucior, leagăn sau scaun. Nu liniștești copilul momindu-l cu acțiunea captivantă dintr-un ecran. Da, este mai comod, însă repercusiunile asupra copiilor sunt grave și arc în timp, le creează această dependență de care greu vor mai scăpa. Sau niciodată!
Există cazuri când copiii crescuți cu un ecran în față refuză hrana fără a se uita în tabletă sau la TV. Medicii nu recomandă alte activități la masă nici măcar adulților. Așadar, este momentul responsabilizării părinților.
Nu lăsăm în seama tabletei ceea ce intră în datoria noastră de părinți. Vorbim cu copilul, îl ținem ocupat cu activități specifice vârstei pentru a-i asigura o copilărie sănătoasă și, implicit, o dezvoltare armonioasă.
Și somnul este perturbat de activitatea în fața ecranelor. Lumina ecranului dă peste cap senzorii care îi arată copilului că e timpul să se odihnească. Pentru cei între 2 şi 5 ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere limitarea expunerii la o oră pe zi!
Potrivit OMS, joacă dinamica ar trebui să ocupe cel puţin 3 ore pe zi. Ideal e că întreaga familie să ia parte la joc.
Și tot ideal este să ne amintim joaca adulților de azi, acei adulți care nu au crescut cu telefon. Nu conta așa de mult frigul, ploaia sau gerul. Nici măcar hainele care se murdăreau, într-o epocă în care nu existau nici atâtea alegeri vestimentare, nici atâtea produse de curățare câte găsim azi.
Și atunci? De ce se tem adulții de azi, care s-au jucat cândva, că ai lor copii se murdăresc sau se lovesc? E bine să ne amintim că dauna este mult mai mare dacă le organizăm copilăria la TV. Daună la nivel de sănătate, de mental și de încredere în sine.
Așadar este bine ca toți părinții să limiteze accesul copiilor la ecrane. Copiii mai mici de doi ani n-ar trebui să stea deloc în fața ecranelor de telefon sau tableta, iar sub cinci ani, expunerea la conținut video trebuie limitată la o oră pe zi.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…