Din cuprinsul articolului
Meteorologii au emis primul cod roșu de caniculă din această vară. Experții atrag atenția că temperaturile vor fi extrem de ridicate în viitorul apropiat, iar persoanele vulnerabile trebuie să evite căldura excesivă.
De asemenea, autoritățile au luat măsuri pentr a limita efectele negative cauzate de caniculă. În mai multe orașe vor fi amplasate puncte de prim ajutor pentru asistența medicală adecvată a persoanelor afectate.
Meteorologii au emis primul cod roșu de caniculă din această vară. Atenționarea va fi valabilă mâine și poimâine, în județele Caraș-Severin, Timișoara, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și în Maramureș, unde vor fi și 41 de grade. Deosebită de cald va fi, de altfel, în toată țara, dar în special în jumătatea vestică, anunță Rador.
La această oră este cod portocaliu în cinci dintre județele deja menționate și cod galben în restul teritoriului. În aceste condiții, în multe orașe din țară vor funcționa puncte de prim ajutor dotate cu aer condiționat, apă și aparate de măsurare a tensiunii arteriale – anunță autoritățile locale.
De asemenea, angajatorii trebuie să se asigure că muncitorii au condiții adecvate de lucru, iar persoanelor vulnerabile li se recomandă se evite statul la soare.
Canicula este periculoasă mai ales pentru copii, persoane vârstnice și pacienți cu diferite afecțiuni, în special cu hipertensiune – atrag atenția autoritățile medicale, care îndeamnă populația să se ferească de căldura excesivă.
„Se recomandă populației să evite pe cât posibil expunerea prelungită la soare între orele 11:00 și 18:00. Trebuie să consumăm un pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 – 20 de minute”, susține medicul Ligia Marincaș, Direcția de Sănătate Publică Sălaj.
Și angajatorii trebuie să-și protejeze salariații, vizați fiind mai ales muncitorii care lucrează în exterior.
„Angajatorii să aibă în vedere asigurarea ventilației în locurile de muncă, în hale, unde se desfășoară activitatea. Este nevoie de o alternare a efortului dinamic cu efortul static, asigurarea pauzelor pentru personalul muncitor în locuri umbroase și răcoroase.
De asemenea, din punct de vedere al sănătății lucrătorului, trebuie asigurată de la 2 la 4 litri de apă minerală pe lucrător pe schimb, asigurarea de dușuri”, susține Luminița Nemeș, inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj.
Nerespectarea acestor măsuri va fi sancționate cu amenzi conform legislației în vigoare.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…