Din cuprinsul articolului
Primul caz de variola maimuței anunțat de România. Variola maimuței și în România. Ministerușl Sănătății a anunţat un prim caz de contaminare cu variola maimuței la un bărbat.
Primul caz de variola maimuței anunțat de România. Virus, depistat la un tânăr
După ce a fost depistat în mai multe țări din Europa, autoritățile din România au confirmat primul caz.
Potrivit sursei citate, este vorba despre un tânăr din București în vârstă de doar 26 de ani. În ceea ce privește starea de sănătate a acestuia, Ministerul Sănătății anunță că diagnosticul a fost primit chiar astăzi, iar tânărul primește chiar în aceste momente un tratament simptomatic și se află în izolare.
Sursa citată precizează că pacientul ar fi ajuns la spital noaptea trecută și că în prezent se află într-o stare destul de bună, însă izolarea este esențială. Referitor la diagnosticare acestuia, Ministerul anunță că în urma unor investigații realizate în ultimele ore s-a constatat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa.
În marea majoritate dintre acestea există deja numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței, arată sursa citată.
„Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Starea bărbatului este bună. Pacientul primeşte tratament simptomatic şi se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe ţări din Europa unde există numeroase cazuri de infecţie cu variola maimuţei”, a informat Ministerul Sănătății.
Suspiciuni de infectare cu variola maimuţei
Ministerul reamintește faptul că în cursul lunii mai, în România au fost înregistrate două suspiciuni de infectare cu variola maimuţei. A fost vorba despre o femeie de 43 de ani din Rădăuţi şi despre un bărbat cetăţean român internat la un spital din Atena, in Grecia, însă acestea au fost infirmate ulterior, fiind vorba de infectări cu varicelă.
În acest sens, sursa citată trage un semnal de alarmă în legătură cu riscurile de infectare. Potrivit Ministerului, variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat.
Sursa citată precizează și că virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.
„Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuţi cu virusul variolei maimuţei”, mai precizează Ministerul.
Cum se transmite variola maimuței?
Principala modalitate de transmitere a acestui virus este transmisia zoonetica: transmiterea de la animal la om. Aceasta se face prin intermediul fluidelor corpului (sange, saliva, secretii) sau prin intermediul leziunilor cutanate sau mucoase deschise, ale animalelor infectate. Prin contactul direct cu acestea, virusul este transmis omului. De asemenea, in regiunile in care se consuma carne ce provine de la animale exotice, s-au observat mai multe cazuri de variola. Astfel, consumul de carne din surse nesigure, incorect pregatita si gatita, poate fi o modalitate de transmitere a virusului.
Transmiterea virusului are loc si de la om la om, prin contact interuman direct. Virusul se poate transmite prin secretiile respiratorii, leziunile cutanate ale unei persoane infectate sau impartirea unor obiecte recent contaminate. Transmiterea prin particulele din secretiile respiratorii necesita, de regula, un contact apropiat intre doi oameni, pentru un timp indelungat. Astfel sunt la risc persoanele ce lucreaza in domeniul sanatatii, membrii aceleiasi familii sau alte cazuri in care exista contact direct prelungit.
Transmiterea de la om la om este in crestere, mai ales in comunitatile subdezvoltate, in care vaccinarea nu a fost facuta.
Virusul poate fi transmis si prin intermediul placentei, de la mama la fat, iar variola fatului va fi numita variola congenitala a maimutei. In timp ce contactul apropiat este cu siguranta un factor de risc pentru transmiterea interumana, nu este inca cunoscut daca virusul acestei variole se transmite prin contact sexual. Este nevoie de studii pentru a certifica acest lucru.