Categories: Știrile zilei

Alertă medicală în România! Primul caz de deces din cauza rujeolei. De unde a luat boala copilul, de doar 7 luni

Alertă medicală în România! Primul caz de deces din cauza rujeolei. De unde a luat boala copilul, de doar 7 luni!

Alertă medicală în România! Rujeola nu este o simplă boală a copilăriei. Este o infectie virala foarte contagioasa care apare ca o erupție cutanata și care are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus si se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.

Un bebeluș de șapte luni, nevaccinat, a murit din cauza rujeolei, a anunţat, marţi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, scrie Agerpres.

Potrivit sursei, copilul era neeligibil la vaccinarea cu ROR şi a fost în contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic.

2.010 cazuri confirmate cu rujeolă

Amintim că în perioada 1 ianuarie – 10 decembrie 2023, în România au fost notificate 2.010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, cele mai multe în județul Mureș – 628 cazuri, urmat de județul Brașov – 344 de cazuri, precizează sursa menţionată.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alexandru Rafila a vorbit despre epidemia de rujeolă. Cazurile de rujeolă care se înmulțesc, ne pune probleme legate de sănătatea publică, mai spune Ministrul Sănătății.

”Este o situație cu care, de-a lungul timpului, ne-am mai întâlnit, și această declarare a epidemiei face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni a copiilor.

În mod evident, transmiterea susținută în comunitate a infecției cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinați, acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua, iar acest lucru, cazurile de rujeolă care se înmulțesc, ne pune probleme legate de sănătatea publică”, a declarat Alexandru Rafila într-o conferință de presă la momentul decretării epidemiei de rujeolă.

Calendarul național de vaccinare

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, România are cuprins în calendarul național de vaccinare următoarele vaccinuri:

  • Vaccinul Hepatitic B, ce se face în primele 24 de ore de la naștere, și vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG), care se face la 2-7 zile de la naștere.
  • La medicul de familie, la 2, la 4 și la 11 luni de la naștere, sunt administrate vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemiphilus B-hepatitic (DTPa-VPI-HiB-Hep.B) și vaccinul pneumococic conjugat.
  • La 12 luni se administrează prima doză de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), urmând ca a doua să fie administrată la vârsta de 5 ani.
  • La 6 ani este administrat vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI), iar la 14 ani vaccinul diftero-tetanic pentru adulți/vaccin diftero-tetano-pertussis acelular.

Recent Posts

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

23 de minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

53 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

o oră ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

12 ore ago

Citeste si: