Din cuprinsul articolului
Oficialii americani din domeniul sănătății publice din statul Oregon au raportat un caz de ciumă bubonică la un localnic. Ei au anunțat că există un risc scăzut pentru comunitate.
Specialiștii americani cred că persoana a contractat boala de la o pisică de companie. Oficialii din domeniul sănătății, din statul Oregon, au luat legătura cu toate contactele apropiate ale localnicului și ale pisicii, cărora li s-au furnizat medicamente, a declarat dr. Richard Fawcett, ofițerul de sănătate pentru comitatul Deschutes.
Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), principala agenţie federală de sănătate, în Statele Unite se înregistrează în medie şapte cazuri de ciumă la om în fiecare an. În Oregon, ultimul caz de ciumă bubonică semnalat data din 2015, potrivit administraţiei sanitare din acest stat cu peste 4,2 milioane de locuitori.
Ciuma bubonică, sau pesta, este o boală infecţioasă deosebit de contagioasă, cauzată de bacteria Yersinia pestis, care este purtată de purici și rozătoare mici (șobolani și marmote, în principal). Simptomele încep la două până la opt zile de la expunerea la un animal sau la un purice infectat.
Boala poate duce la infecții ale sângelui și ale plămânilor dacă nu este diagnosticată la timp. Aceste forme ale bolii sunt mai grave și mai greu de tratat. Ultima dată când statul american a raportat un caz de ciumă bubonică a fost în 2015.
Aceasta este cea mai frecventă formă de ciumă umană și este mai puțin severă decât un tip de ciumă pulmonară (sau pneumonică), cea mai rară și cea mai virulentă, care poate fi fatală dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Boala, care a provocat „Moartea Neagră”, o pandemie care a ucis cel puţin o treime din populaţia Europei în Evul Mediu, este rară în ţările dezvoltate şi poate fi tratată în prezent, însă rămâne potenţial periculoasă.
Potrivit specialiștilor pandemia de ciumă bubonică a modificat sistemul imunitar și a provocat mutații genetice care îi fac pe oameni vulnerabili, în prezent, la o serie de boli autoimune. Ciuma Neagră a fost pandemia cu cea mai mare mortalitate înregistrată în istorie, în Evul Mediu, în urmă cu peste 670 de ani (1346-1353), aminteşte 360medical.ro.
Ciuma bubonică a curmat 75 – 200 de milioane de vieți, fiind cauzată de bacteria Yersinia pestis, purtată de purici. Boala s-a răspândit în Europa, Orientul Mijlociu și nordul Africii – ucigând până la jumătate din populația din aceste zone.
Metodele de preventie ale infectiei cu Yersinia pestis, agentul etiologic al ciumei cuprind:
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…