Aproape 11% dintre românii care au între 15 și 64 de ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit, arată cel mai recent raport al Agenției Naționale Antidrog.
Datele oficiale mai indică și că cei mai mulți consumatori sunt în rândul celor care au între 15 și 34 de ani, cu cea mai mică vârstă de debut declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive, de 13 ani.
România va avea de anul viitor un campus pentru recuperarea și reintegrarea adolescenților dependenți de droguri, primul de acest gen de la noi din țară. Acesta va fi în localitatea Adunații Copăceni, din județul Giurgiu și, pentru moment, a fost lansat proiectul pentru construire. Proiectul este dezvoltat de Lions Club București Cosmopolitan, în parteneriat cu Primăria Adunații Copăceni și șeful Serviciului Antidrog București, Cătălin Ţone.
Centrul se va întinde pe o suprafață de câteva hectare, va avea o capacitate de internare de peste 100 de locuri și vă asigura servicii de calitate superioară pentru minorii dependenți, de stupefiante din România, dar și din străinătate.
În țara noastră, din păcate, sunt doar câteva centre private care tratează dependenții de droguri, iar mulți dintre ei nu au alternative pentru a se trata, a declarat pentru RRA șeful Serviciului Antidrog, Cătălin Ţone.
„Este un campus extrem de modern, făcut după un proiect occidental, un campus care poate găzdui în jur de 100 de tineri dependenți, în special adolescenți, în special copii, ceea ce este foarte important. În urmă cu câteva zile, reprezentanții acestor entități au semnat deja primul contract cu Compania Națională de Investiții.
Deci sunt bani publici într-o măsură, dar și bani privați în completare. Se vrea și vom face lucrul ăsta, majoritatea cheltuielilor, dacă nu chiar toate cheltuielile, să fie decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate”, a explicat Ţone.
Potrivit sursei citate de rador.ro, noul centru dedicat dependenților de droguri, care va fi construit în județul Giurgiu, va fi finalizat în 2024.