Sari la conținut

Primul ajutor în caz de înec. Medic român: După 4-5 minute, şansele de reuşită scad

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Medicul Tudor Ciuhodaru

Din cuprinsul articolului

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat în ce anume constă primul ajutor în caz de înec. După 4-5 minute, şansele de reuşită scad – spune acesta.

„Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de evaluarea şi stabilizarea semnelor vitale.

Şansele de reuşită sunt condiţionate de intensitatea şi durata lipsei de oxigen la nivelul organismului determinată atât de durata submersiei, temperatura apei cât şi de vârsta, boli sau leziuni asociate.

După 4-5 minute şansele de reuşită scad. Siguranţa salvatorului e pe primul plan. Apreciați corect resursele fizice necesare unui astfel de demers. Victima care a plonjat este considerată ca având leziuni de coloană vertebrală.

Stabilizaţi cu mâinile gâtul victimei în poziţie neutră. Scoateţi victima din apă pe un suport rigid. Evaluaţi semnele vitale.

Dacă sunt prezente, se plasează pacientul în poziţie laterală de siguranţă, iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară. După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă pană la sosirea echipajului medical de urgenţă.

Supravieţuirea unei submersii prelungite, chiar după resuscitarea îndelungată, este neobişnuită”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru pentru wowbiz.ro.

Trei barbati s-au inecat in Marea Neagra

Trei bărbaţi au murit într-o singură zi după ce s-au înecat în Marea Neagră, unul dintre ei fiind salvamarul care a încercat să salveze un turist prins de curent.

Într-un alt caz, un tânăr care a ignorat, de asemenea, steagul roşu care indica faptul că scăldatul este interzis, a scăpat cu viaţă pentru că mai mulţi turişti l-au scos din apă.

Trei turiști – un tânăr de 23 de ani din Suceava, un altul de 28 de ani din Ialomița și un bărbat de 48 de ani din Dâmbovița au fost scoși din mare de salvamarii din Saturn, primul și respectiv Eforie Nord.

Toți erau în stop cardiorespirator şi, din păcate, nu au putut fi salvați. Echipajele SMURD şi de pe ambulanță le-au acordat primul ajutor, dar nici unul dintre bărbați nu a răspuns la manevrele de resuscitare.

Salvamarii au arborat steagul roșu pe toate plajele de la Constanța până în Vama Veche, în timp ce în Năvodari și Mamaia este steag galben, care recomandă scăldatul numai pentru înotătorii experimentați.

Nicio persoană nu este însă în siguranță în apă, atunci când marea este agitată din cauza valurilor sau curenților puternici. Andrei Dorașcu, salvamar în sectorul de plajă din Constanța:

Andrei Dorașcu: Nu sunt exceptați nici înotătorii, indiferent că sunt înotători cu experiență sau nu. Natura este imprevizibilă, la fel și corpul uman și o situație de pericol poate veni pe neașteptate oricând, indiferent de pregătirea noastră fizică.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel