Din cuprinsul articolului
La Târgu Mureş încep pregătirile pentru construirea Centrului de Mari Arşi, după ce, săptămâna trecută, a fost semnat contractul de execuţie în acest sens.
Centrul va avea 15 paturi, alături de mai multe săli de operaţie, o secţie de Terapie Intensivă şi alte facilităţi. Investiţia este finanţată de Banca Mondială, cu un termen de execuţie de doi ani şi o valoare a contractului de peste 320 de milioane de lei. Zilele acestea urmează să fie făcute o serie de formalităţi, astfel încât să poată începe construcţia, precizează managerul Spitalului de Urgenţă din Târgu Mureş, Florin Crăciun pentru RRA.
Florin Crăciun: „Cei de la Autoritatea de management a Băncii Mondiale, împreună cu constructorul, vin la Târgu Mureș. Lucrările pot să înceapă acum. Contractul s-a semnat lunea trecută, urmând să se facă formalitățile pentru constituire de garanții și plată de taxe pentru autorizația de construcție și lucrarea poate începe. Contructorul vine pe amplasament și din acel moment poate începe organizarea de șantier și lucrările efectiv”
Noul centru va fi construit în proximitatea SCJU Tg. Mureș, cu care va fi conectat printr-o pasarelă funcțională și va avea 7 nivele ( subsol, parter și 4 etaje, plus etaj tehnic), dispuse pe o suprafață construită de 24.577 metri pătrați și va include: 5 paturi pentru pacienți critici mari arși, 10 paturi pentru terapie intermediară și pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, secție ATI cu 57 de paturi, Bloc operator cu 25 de săli de operație distribuite pe două etaje, spații conexe – Sterilizare, Unitate de transfuzii sanguine, morgă, centru de formare, spații tehnice, spații administrative și logistice și relocare Heliport.
Investiția se ridică la 322 de milioane de lei și va fi asigurată de Ministerul Sănătății, prin Banca Mondială. Proiectul are ca scop oferirea unui cadru modern și specializat pentru tratarea pacienților cu arsuri grave.
Trei centre pentru mari arși – unul la Timișoara (centru pentru adulți), unul la Târgu Mureș (centru pentru adulți) și unul la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din București (centru pentru copii) ar urma să fie gata în anul 2025, declara ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe 30 octombrie 2023, la împlinirea a 8 ani de la incendiul din clubul Colectiv.
„Construcția și finalizarea centrelor pentru mari arși reprezintă o componentă importantă a proiectelor de investiții și de dezvoltare a sistemul sanitar din România, pe care le derulează Ministerul Sănătății în parteneriat cu autoritățile locale din întreaga țară.
Responsabilitatea, profesionalismul și buna credință sunt principiile după care funcționează echipa actuală a Ministerului Sănătății”, a afirmat ministrul.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…