Sari la conținut

Primele simptome că ai putea avea HIV. Depistat și tratat timpuriu se poate evita SIDA

Simptome HIV. Depistarea precoce a HIV poate ajuta la asigurarea unui tratament prompt pentru controlul virusului și prevenirea progresiei în stadiul 3 HIV. Stadiul 3 HIV este mai frecvent cunoscut sub numele de SIDA.

Tratamentul timpuriu cu medicamente antiretrovirale face, de asemenea, virusul nedetectabil și poate preveni transmiterea către alte persoane.

Simptomele timpurii ale HIV

Semnele timpurii ale HIV pot apărea ca simptome similare cu cele cauzate de gripă. Acestea pot include:

Simptomele precoce ale HIV apar, în general, în decurs de una până la două luni de la infectare, deși pot apărea și imediat după două săptămâni de la expunere, potrivit HIV.gov. Mai mult, este posibil ca unele persoane să nu aibă simptome timpurii după ce au contractat HIV.  De aceea, e important să te testezi dacă bănuiești că ai fi putut lua infecția de undeva.

Lipsa simptomelor poate dura până la 10 ani. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că virusul a dispărut. HIV este oproblemă de sănătate care poate fi ținută sub control. Dar lăsat netratat, HIV poate progresa în stadiul 3 chiar dacă nu sunt prezente simptome. De aceea testarea e extrem de importantă.

Un test de sânge simplu, care nu durează mult şi nu implică niciun cost din partea solicitanţilor, poate aduce liniştea celor care au suspiciuni cu privire la posibilitatea de a fi contactat virusul. Testul este gratuit, se face numai după consiliere, iar persoanele se bucură de confidenţialitate.

Simptomele SIDA

Simptomele care indică faptul că HIV a progresat până în stadiul 3, adică SIDA, pot include:

  • temperatură mare,
  • frisoane și transpirații nocturne,
  • erupții cutanate,
  • probleme de respirație și tuse persistentă,
  • scădere severă în greutate,
  • pete albe în gură,
  • răni genitale,
  • oboseala continuă.
  • pneumonie,
  • probleme de memorie

Etapele HIV

”Din momentul în care se instalează în organism, HIV distruge sistemul imunitar. Acest lucru nu se întâmplă într-o săptămână, într-o lună sau într-un an, durează între 7 şi 10 ani până se manifestă SIDA“, a declarat consilierul Mihaela Postolache, din cadrul Centrului de Consiliere şi Testare HIV-SIDA Slatina.

În funcție de faza HIV, simptomele pot varia.

Prima etapă a HIV este cunoscută sub numele de infecție acută sau primară cu HIV. Se mai numește sindrom retroviral acut. În această etapă, majoritatea oamenilor prezintă simptome comune asemănătoare gripei, care pot fi greu de distins de o infecție gastro-intestinală sau respiratorie.

Următoarea fază este etapa de latență clinică. Virusul devine mai puțin activ, deși este încă în organism. În această etapă, oamenii nu prezintă simptome în timp ce infecția virală ajunge la niveluri foarte scăzute. Această perioadă de latență poate dura un deceniu sau mai mult. Mulți oameni nu prezintă simptome de HIV în această perioadă de 10 ani.

Faza finală a HIV este etapa 3 sau SIDA. În această fază, sistemul imunitar este grav deteriorat și este vulnerabil la infecții oportuniste. Odată ce HIV progresează în stadiul 3, simptomele asociate cu infecțiile pot deveni evidente. Aceste simptome pot include:

  • greaţă,
  • vărsături,
  • oboseală,
  • febră.

Există o perioadă în care virusul nu este transmisibil?

HIV este transmisibil la scurt timp după ce a ajuns în corp. În această fază, fluxul sanguin conține niveluri mai ridicate de HIV, ceea ce facilitează transmiterea acestuia către alte persoane prin sânge sau fluide corporale.

Deoarece nu toată lumea are simptome timpurii ale HIV, testarea este singura modalitate de a ști dacă virusul a fost contractat. Un diagnostic precoce permite, de asemenea, unei persoane seropozitive să înceapă tratamentul. Un tratament adecvat poate elimina riscul de a transmite virusul partenerilor de cuplu, în timpul contactului intim.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel