Primele semne că ai ficatul bolnav

Considerat un adevărat laborator al organismului, ficatul este cel mai mare organ al corpului uman (după piele) şi îndeplineşte peste 500 de funcţii, printre care: digerarea grăsimilor, asigurarea rezervelor de nutrienţi, filtrarea toxinelor şi a reziduurilor din sânge, sintetizarea anumitor tipuri de proteine, etc. Ficatul este implicat în mod direct sau indirect în majoritatea proceselor vitale: creştere, imunizare, nutriţie şi reproducere.

Din păcate, îmbolnăvirea ficatului are ca efect deteriorarea sănătăţii întregului organism, uneori temporar prin boli infecţioase (hepatite acute) sau steatoze hepatice şi alteori în mod ireversibil, când se instalează ciroza hepatică. Anual, în întreaga lume mor peste 30.000 de oameni din cauza îmbolnăvirii ficatului.

Pentru a preveni orice formă de îmbolnăvire a ficatului, se recomandă păstrarea unei curăţenii adecvate a mâinilor prin spălare cu apă caldă şi săpun, precum şi evitarea consumului excesiv de alcool, grăsimi şi substanţe toxice, în special cele din anumite medicamente, dar şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care să includă ore suficiente de odihnă şi relaxare în natură.

De asemenea, pentru a preveni şi vindeca diverse afecţiuni ale ficatului medicii recomandă reducerea greutăţii corporale (steatoza hepatică, adică ficatul gras este o afecţiune întâlnită frecvent în rândul persoanelor obeze), adoptarea unei diete sănătoase, exerciţii fizice moderate, renunţarea la fumat şi alcool, reducerea consumului de medicamente şi cure cu antioxidanţi (vitamina C sau E).

Specialiştii, citaţi de eHow, au realizat o listă cu principalele semne şi simptome care ne atrag atenţia că am putea avea probleme cu ficatul:

1. Verificaţi culoarea tegumentelor, precum şi cea a urinei. O tentă gălbuie-roşiatică semnalează prezenţa unei afecţiuni a ficatului. Este vorba de apariţia aşa-numitului „icter”, care este principalul simptom al unei boli hepatice. Totodată, este bine să vă alarmaţi şi să mergeţi la medic în cazul în care scaunele devin deschise la culoare şi aveţi crampe abdominale, asemănătoare celor manifestate în cazul pacienţilor cu colon iritabil.

2. Şi în faza preicterică, dacă aveţi probleme cu apetitul sau se observă o inexplicabilă scădere în greutate, atunci ar fi bine să solicitaţi un set de analize (în principal verificarea transaminazelor şi a bilirubinei) care să clarifice dacă aveţi sau nu o disfuncţie hepatică (în general, pacienţii care au probleme cu ficatul devin anemici şi au senzaţii de ameţeală).

3. Trebuie să verificaţi funcţiile ficatului şi în cazul în care vă simţiţi mai mereu balonat şi aveţi abdomenul mărit (aşa-numita „ascită”), care pune presiune pe diafragmă şi face dificilă respiraţia.

4. Examinaţi cu atenţie forma şi aspectul unghiilor. Dacă aveţi mici puncte albe şi semne de friabilitate, este posibil să aveţi probleme cu ficatul.

5. Dacă vă curge des sânge din nas sau vă răniţi foarte uşor este un semn că aveţi un deficit de proteine şi o anormalitate hepatică.

6. Este bine ca la examenul medical anual să testaţi polidipsia şi poliuria, adică sete excesivă şi urinarea frecventă, ambele putând indica o boală hepatică, simultan sau succesiv cu o afecţiune diabetică.

7. Potrivit specialiştilor, durerile frecvente de cap, ameţeala, spasmele, iritabilitatea şi depresia sunt indicii ale unei afecţiuni hepatice.

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

59 de secunde ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

31 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: