Din cuprinsul articolului
Organismul nostru are nevoie de energie în fiecare zi pentru a funcționa în mod corespunzător. Energia este obținută din alimentație, printr-un proces de transformare a alimentelor ingerate în glucoză. Glucoza este, apoi, sintetizată cu ajutorul insulinei produse de pancreas. Problemele apar atunci când pancreasul nu produce insulina necesară sau când organismul nu folosește eficient acest hormon.
În această circumstanță, glucoza nu mai este transformată în energie și se acumulează în organism, într-o cantitate mai mare decât valoarea normală. Acest lucru duce la dezvoltarea diabetului zaharat. Efectul direct este creșterea nivelului glicemiei, adică a cantității de glucoză din sânge, peste limitele normale, situație denumită hiperglicemie, explică bioclinica.ro.
De multe ori, diabetul zaharat nu este depistat din fază incipientă, din cauza lipsei simptomelor. Creșterea nivelului de glucoză din sânge are loc lent, astfel că nu determină manifestări decât după un timp. Printre simptomele diabetului zaharat se numără:
În timp, odată cu evoluția bolii, simptomele se pot extinde și la nivelul altor sisteme, organe sau părți ale corpului:
Diabetul nu este o boală vindecabilă, dar pacienții au nevoie de tratament pentru a menține nivelul glicemiei în parametrii normali și pentru a reduce riscul de apariție a complicațiilor. Valorile ideale ale glicemiei măsurate pe stomacul gol (fără ca persoana să fi mâncat timp de cel puțin opt ore) sunt între 72 mg/dl și 108 mg/dl, caz care nu prezintă riscuri medicale.
Valorile între 120 mg/dl și 180 mg/dl sunt considerate a fi la limită, iar riscul pe care îl presupun acestea este mediu. Un nivel mai mare de 215 mg/dl este considerat mare, iar riscul de îmbolnăvire este, de asemenea, ridicat, în timp ce o glicemie mai mare de 315 mg/dl este extrem de periculoasă.
Când glucoza din sânge depășește 180 mg/dl, aceasta apare și în urină, din componența căreia, în mod normal, ar trebui să lipsească.
O valoare a glicemiei sub 50 mg/dl este periculos de mică și presupune un risc mare pentru sănătate.
Este normal ca nivelul glicemiei să fie mai ridicat după masă. În plus, valorile ideale pot fi diferite în funcție de persoană și de metoda de laborator folosită pentru măsurare.
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…