Din cuprinsul articolului
Majoritatea simptomelor cancerului la plămâni sunt similare cu alte boli mai puțin grave, iar medicii atrag atenţia că, deşi în primele faze ale bolii semnale de alarmă par inofensive, este nevoie de un consult medical de specialitate.
Mulți oameni nu prezintă semne până când boala este avansată, dar unii au simptome în stadiile incipiente. Pentru cei care prezintă simptome, poate fi doar unul sau câteva dintre acestea, potrivit specialiștilor de la Cleveland Clinic.
Care sunt primele semne ale cancerului la plămâni?
Printre cele mai importante semnale de alarmă se numără o tuse care nu dispare sau se agravează în timp, dificultățile de respirație (dispnee), durerea sau disconfortul în zona pieptului, respiraţia şuierătoare, tusea cu sânge (hemoptizie), răguşeala, pierderea poftei de mâncare, oboseala şi pierderea în greutate inexplicabile.
De asemenea, alte simptome mai puţin obişnuite pentru un cancer pulmonar sunt durerile de umăr, dar şi umflarea feței, a gâtului, a brațelor sau a pieptului superior (sindromul venei cave superioare).
Pupila mică și pleoapa căzută într-un ochi, cu puțină sau deloc transpirație pe acea parte a feței (sindromul Horner) pot fi alte indicii ale unei suferinţe oncologice, potrivit sursei citate de monitoruldecluj.ro.
În funcție de locul în care începe cancerul la plămâni, unele dintre aceste simptome pot apărea devreme (în stadiile I sau II), dar adesea nu apar până când cancerul a progresat în stadii ulterioare. De aceea, este important să faceți un screening pentru cancer pulmonar dacă aveți un risc mai mare.
Atenţie: şi nefumătorii fac boala!
Deși există mulți factori care pot crește riscul de cancer la plămâni, fumatul oricărui tip de produse din tutun, inclusiv țigări, trabucuri sau pipe, este cel mai mare factor de risc.
Experții estimează că 80% dintre decesele cauzate de cancerul pulmonar sunt legate de fumat. Alți factori de risc includ: expunerea la fumul de tutun pasiv, precum şi expunerea la substanțe nocive, cum ar fi poluarea aerului, radon, azbest, uraniu, gaze de eșapament diesel, silice, produse din cărbune și altele.
Sunteţi la risc de cancer pulmonar dacă ați avut tratamente anterioare cu radiații în piept (de exemplu, pentru cancerul de sân sau limfom) sau dacă aveţi antecedente familiale de cancer.
În timp ce fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul la plămâni, până la 20% dintre persoanele diagnosticate nu au fumat niciodată. De aceea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice simptome îngrijorătoare.