Din cuprinsul articolului
Testarea glicemiei face parte din fiecare test de sânge de rutină și este bine să nu ratați examenul preventiv anual cu medicul dumneavoastră personal.
Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge îl pot determina pe medic să caute boli grave care necesită diagnostic și tratament în timp util, cum ar fi diabetul.
Deoarece nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot rămâne nerecunoscute sau asimptomatice pentru o lungă perioadă de timp, crescând riscul pentru sănătate, testarea este o modalitate sigură de a avea grijă de tine.
Mulți pacienți cu diabet nu reușesc să identifice problema și să înțeleagă prin orice simptome clare că au nevoie de consultație medicală. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge nu se simt adesea până când nivelurile sunt într-adevăr prea mari.
De aceea, controlul și urmărirea sunt recomandate cu tărie, mai degrabă decât să se bazeze pe manifestarea simptomelor și să se determine starea de sănătate doar pe baza acestora. Cu toate acestea, dacă ar fi să identificăm simptomele glicemiei crescute, două simptome ies în evidență ca fiind primele și cele mai recunoscute.
Nivelul ridicat de zahăr din sânge sau hiperglicemia pot afecta persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și de tip 2. Mulți dintre aceștia pot să nu recunoască simptomele, mai ales dacă nu sunt bine informați, iar acest lucru creează un pericol real de afectare a nervilor, vaselor de sânge și a organelor acestora dacă nivelurile lor de zahăr din sânge rămân ridicate prea mult timp.
Pacienții care suferă de diabet de tip 1 sunt, de asemenea, predispuși la acumularea de acid în sânge, o afecțiune numită cetoacidoză, care este extrem de periculoasă. De aceea, cunoștințele despre cum să recunoaștem nivelurile ridicate de zahăr din sânge și care sunt primele simptome sunt atât de importante și cheie pentru menținerea sănătății.
De obicei, primele două simptome pe care le împărtășesc persoanele care suferă de glicemie crescută sunt: sete excesivă, de obicei însoțită de gură uscată şi urinarea frecventa.
Cu toate acestea, aceste două simptome nu sunt deosebit de specifice, deși gura uscată este un simptom alarmant care ajută medicii să diagnosticheze boala. Pacientul poate decide că este deshidratat din cauza vremii calde, că s-a răsfățat în exces cu alcool sau alimente sărate, ceea ce i-a făcut să fie sete și că bea multe lichide este motivul urinării sale frecvente. Astfel confuz, pacientul va întârzia să caute ajutor medical, diagnostic și tratament, potrivit actualno.com.
Întrucât cele 2 simptome care sugerează creșterea zahărului din sânge sunt nespecifice, să vedem ce alte plângeri și manifestări din organism ne pot spune problema. Celelalte simptome ale glicemiei crescute nu sunt, de asemenea, specifice și pot fi, de asemenea, confundate cu alte probleme de sănătate, dar în mod colectiv ajută medicul să determine problema. Printre acestea se numără:
– probleme de concentrare, pe care rareori un pacient le asociază direct cu nivelul zahărului din sânge
– oboseala, un simptom care este extrem de nespecific și este văzut în zeci de boli, precum și fără boală
– vedere încețoșată, care poate fi confundată cu probleme legate de sănătatea ochilor
– pierderea în greutate, care se întâlnește și în multe probleme de sănătate precum oncologice, hormonale, legate de tiroida etc.
– greață și vărsături, care sunt cel mai adesea asociate cu probleme cu tractul gastrointestinal, infecții virale sau intoleranță alimentară
– cefaleea, care poate avea sute de cauze și se numără printre cele mai frecvente plângeri de sănătate chiar și la persoanele care nu suferă deloc de diabet.
Ceea ce este deosebit de periculos, însă, nu este atât faptul că hiperglicemia rămâne mult timp nerecunoscută de cei neinițiați, ci că de obicei nu provoacă simptome până când nivelul zahărului din sânge este extrem de ridicat – peste 180 până la 200 de miligrame pe decilitru.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…