Din cuprinsul articolului
Buletin cu cip. Primele cărți de identitate cu cip au fost eliberate în Cluj-Napoca. Noul document ține loc și de card de sănătate și va putea fi folosit pentru a accesa sistemele on-line de plată a taxelor și pentru a semna documente la distanță, în relația cu instituțiile statului.
În restul țării, trecerea la noua carte de identitate va începe cel mai devreme peste 9 luni. România are la dispoziție 10 ani, pentru a înlocui actualele buletine.
22 de români au primit deja noua carte de identitate, cu cip – în Cluj-Napoca. Documentul are dimensiunea unui card bancar. Spre deosebire de actul pe care îl avem toţi acum, cel cu cip păstrează în memoria electronică amprenta facială şi două amprente digitale ale posesorului. Ţine loc şi de card de sănătate şi cu ajutorul lui pot fi semnate digital documente, la distanţă.
„În mare măsură vom elimina necesitatea fotocopierii acestui document, iar certificarea identităţii se va face instantaneu,” a declarat pentru protv, Cătălin Aurel Giulescu, director Direcția de Evidență a Persoanelor MAI.
Valabilitate 10 ani
Noile cărţi de identitate, cu cip, au trecute informaţii despre posesor pe ambele părţi. Pentru că a dat naştere mai multor discuţii, menţiunea “gen” care apărea în specimenul documentului a fost înlocuită cu “sex”. S-a găsit loc şi pentru drapelul României care – în proiect – nu era prevăzut.
Documentul are o valabilitate de zece ani, stabilită printr-un regulament al Uniunii Europene. Informaţiile stocate pe el vor fi accesibile în toate statele membre UE.
Teodora Păun, posesor carte de identitate cu cip a declarat, pentru ptotv> „Se pot strânge şi date medicale în caz de se întâmplă ceva în străinătate, ai totul într-un loc centralizat.”
Până în 2031 toți românii trebuie să dețină buletin cu cip
Reprezentanţii Ministerului de Interne speră că introducerea cărţii de identitate cu cip va stimula autorităţile centrale şi locale să îşi informatizeze sistemele de plată a taxelor şi de eliberare a documentelor de tipul cazierului judiciar.
Iulia Perșa, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: „Urmează în continuare să colaborăm cu cei de la Direcţia de Evidență a Persoanelor, şi în curând să reuşim să înlocuim cât mai multe documente. Să nu facem omul să vină cu mai multe hârtii la primărie.”
Eliberarea noilor cărţi de identitate cu cip se face deocamdată într-un proiect pilot. În următoarele 9 luni, documentul va putea fi obţinut doar în Cluj-Napoca. Noul buletin costă 70 de lei şi deocamdată a fost solicitat de peste 200 de persoane.
Autorităţile spun că până în 2031 toţi românii trebuie să aibă noul act de identitate. Va fi păstrată şi forma lui – fără cip – dar aceasta nu va putea fi folosită, de pildă, la călătoriile în afara ţării.