Din cuprinsul articolului
Boala Alzheimer are și alte simptome și nu debutează mereu cu tulburări de memorie, tristețea, iritabilitatea și somnolența fiind uneori simptome care preced maladia.
Există însă câteva semne cheie care pot indica prezența bolii:
”Cineva care este, de obicei, timid poate merge la un străin să încerce să îl îmbrățișeze sau să îl sărute,”adaugă dr. Rogalski.
2.PROBLEME DE LIMBAJ
Acestea apar, în special, în cazurile de afazie primară progresivă, o formă de demență care afectează abilitatea de a procesa și de a articula cuvintele.
Pacienții pot avea probleme în a forma fraze, vorbesc foarte rar și nu reușesc să pronunțe corect cuvintele.
3.PROBLEME DE SCRIERE
Cineva care, în mod normal, nu avea astfel de probleme, nu mai știe să scrie corect sau nu poate să scrie deloc, nici măcar să își facă semnătura.
4.DIFICULTĂȚI LA CITIRE
Pentru cineva afectat de demență devin foarte greu să citească un paragraf dintr-un ziar sau dintr-o carte.
La fiecare 3 secunde, o persoană este diagnosticată cu demenţă, iar cea mai întâlnită formă este maladia Alzheimer. Această boală a uitării este, de multe ori, considerată în mod greșit o afecțiune specifică vârstnicilor. Însă maladia Alzheimer nu mai este doar o boală a bătrâneţii, vârsta de debut a bolii cu evoluţie lentă coboară sub 60 de ani, sub 50 de ani.
Sunt şi cazuri de 40 şi ceva de ani şi nu este vorba doar de demenţa Alzheimer, de exemplu sunt demenţe considerate până acum rare, dar despre care nu se vorbea pentru că nu existau până acum informaţii mai precise privind etiopatogenia. Dar acum este posibil de evaluat prin biomarkeri specializaţi. Este vorba despre demenţele frontale, fronto-temporale, care seamană ca simptomatologie, dar sunt altceva. Şi care au debut precoce în jurul vârstei de 40 de ani.
Boala Alzheimer nu are un tratament vindecător în prezent, ceea ce înseamnă că medicamentele au doar rolul de a ameliora simptomele acesteia. Medicii recomandă o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate, iar studiile arată că ambele pot proteja împotriva demenței.
O meta-analiză recentă a 38 de studii din întreaga lume care au implicat 2,1 milioane de oameni care nu aveau demență cu vârste cuprinse între 45 și 93 de ani la începutul studiului, a scos la iveală că activitățile intelectuale și fizice, dar și socializarea au un rol important în prevenirea demenței.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…