Sari la conținut

Primăria Municipiului București a făcut anunțul! Ce se întâmplă în Capitală, începând din această VARĂ

poluare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Poluarea, factor de risc pentru sănătate

Primăria Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Fundaţia Vital Strategies, va implementa şi opera, începând din acestă vară, un nou sistem de senzori care monitorizează calitatea aerului, complementar celui deţinut de Guvern, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan:

„Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat amplasarea unei noi rețele cu 40 de senzori pentru măsurarea calității aerului în Capitală. E vorba de un proiect susținut de Bloomberg Philantropies în parteneriat cu OMS și el a devenit posibil pentru că Bucureștiul a aderat anul trecut la Rețeaua Orașe Sănătoase”.

Cei 40 de senzori de aer vor fi calibraţi pentru a detecta concentraţiile de pulberi în suspensie PM 2.5, PM 10 şi oxizi de azot NOx şi vor fi oferiţi Municipiului Bucureşti cu titlu gratuit de către Vital Strategies.

Vital Strategies va achiziţiona senzorii şi va suporta contravaloarea serviciilor de mentenanţă timp de 2 ani, urmând ca ulterior responsabilitatea acoperirii acestor costuri să fie preluată de către Municipalitate.

centru vaccinare

Primăria Municipiului București a făcut anunțul!

Monitorizarea datelor va fi permanentă iar informaţiile obţinute vor fi publice şi vor servi la: investigarea surselor de poluare şi aplicarea sancţiunilor care se impun (dacă este cazul); aplicarea măsurilor locale de reducere a poluării (restricţii de trafic, extinderea spaţiilor verzi, o mai bună igienizare a străzilor) şi investigarea legăturilor între poluarea aerului şi problemele de sănătate.

Aprobarea de către CGMB, în şedinţa din data de 30.03.2022, a protocolului de colaborare dintre Municipiul Bucureşti şi Organizaţia Vital Strategies reprezintă primul pas în implementarea proiectului, urmând ca în perioada următoare sa fie parcurse următoarele etape:

– consultarea unui expert în calitatea aerului cu privire la tipul de senzori necesari, locaţiile adecvate pentru instalarea senzorilor, monitorizarea datelor şi interpretare etc.

– achizţionarea şi instalarea senzorilor, iar ulterior monitorizarea datelor;

-transferul sistemului de senzori către Municipalitate.

Reamintim că, în prezent, Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului este deţinută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor .

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel