Din cuprinsul articolului
Cu toate că Nicușor Dan susține că starea sistemului de termoficare s-a îmbunătățit, mai multe zone din București au în continuare probleme cu alimentarea cu energie termică, îndeosebi în perioadele cu temperaturi foarte scăzute.
Procesul de modernizare a rețelei de termoficare este lung, subliniază Nicușor Dan. Și defecțiunile la instalațiile de producere a energiei termice continuă să fie o mare provocare.
Departe de a fi bine
Cu toate că primarul Nicușor Dan afirmă că situația s-a îmbunătățit, în anumite zone ale Bucureștiului realitatea de la fața locului este alta, deoarece încă există probleme cu furnizarea căldurii. Chiar dacă investițiile în reabilitarea rețelei de termoficare au permis reducerea pierderilor și a avariilor, rețeaua rămâne vulnerabilă, în special în perioadele de frig sever.
Dan a precizat că investițiile realizate pentru înlocuirea conductelor vechi au dat roade.
Pierderile și defecțiunile din coloane s-au redus, fapt care a îmbunătățit calitatea serviciului furnizat.
Separare dăunătoare pentru locuitorii Bucureștiului
Separarea responsabilităților dintre municipalitate și Ministerul Energiei poate uneori să împiedice funcționarea eficientă a sistemului de încălzire urbană, în special atunci când intervin probleme tehnice. În aceste condiții, intervențiile prompte și soluțiile implementate de către fiecare parte sunt indispensabile pentru asigurarea continuității alimentării cu energie termică a orașului.
„Stăm foarte bine (pe partea de termie – n.n.). Sunt două componente pe partea de termie. Este partea de conducte care este la noi și partea de centrale care este la Ministerul Energiei.
Ca o paranteză, primăria de multă vreme își dorește să cumpere centralele ca să fie singură pe partea de termoficare, dar niciodată nu au avut bani și cu cât mai mulți bani se duc la sectoare, cu cât asta nu se va întâmpla niciodată”, a arătat Nicușor Dan.
De ce nu există încă încălzire în București?
În ceea ce privește avariile din ultimul timp, Nicușor Dan a ținut să precizeze că acestea au apărut în centralele de termoficare și că procedura de remediere a defecțiunilor poate dura aproximativ 48 de ore, până când populația poate avea din nou încălzire. El a amintit un exemplu concret, referindu-se la avaria de la CET Vest de acum două zile.
„Din păcate, sistemul de conducte funcționând mult mai bine, pentru că am schimbat mult din conducte, am avut multe avarii, inclusiv ieri am avut una la CET Vest, la unitatea care produce energie termică.
Iar când se produce o defecțiune la centrala care produce energia termică, mai întâi trebuie să oprești ca să repari, iar după ce repari, până când ajunge presiunea și căldura în case mai durează 24 de ore. Deci orice avarie la un CET, din cele patru mari pe care le are Ministerul Energiei duce la o furnizare deficitară cel puțin două zile”, a mai spus Nicușor Dan pentru B1TV.